Kauppakamarikysely: Moni yritys pitää ulkomaisten työntekijöiden oleskelulupaprosessia kankeana

Lähes puolet yrityksistä pitää ulkomaisten työntekijöiden oleskelulupaprosessia kankeana tai erittäin kankeana. Asia selviää kauppakamarien jäsenyrityksilleen toteuttamasta kyselystä.

Kysymykseen vastasivat ne yritykset, jotka ovat rekrytoineet tai vuokranneet kansainvälisiä osaajia EU:n ulkopuolelta. Vain kuusi prosenttia yrityksistä pitää työperäistä oleskelulupaprosessia sujuvana.

Noin kolmannes yrityksistä kertoo kyselyssä, että saatavuusharkinta on vaikeuttanut ulkomaisten työntekijöiden rekrytointia. Kyse on velvollisuudesta selvittää työntekijän saatavuutta kotimarkkinoilta ennen kuin tämän voi palkata EU/ETA-maiden ulkopuolelta.

Keskuskauppakamarin mukaan saatavuusharkinta aiheuttaa yrityksille tarpeetonta byrokratiaa. Se myös estää yrityksiä palkkaamasta tarvitsemaansa osaavaa työvoimaa.

– Saatavuusharkinnasta luopuminen olisi Suomelle ehdottomasti kilpailuetu, joka lisäisi myös houkuttelevuuttamme ulkomaalaisten osaajien silmissä, sanoo Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Johanna Sipola tiedotteessa.

Rekrytoinnin nopeus tärkeää

Yli neljännes yrityksistä kertoi kyselyssä, että kansainvälisten työntekijöiden rekrytointi vaatii liikaa aikaa ja vaivaa.

– Yrityksille merkityksellistä on se, kuinka nopeasti rekrytointipäätöksen jälkeen kansainvälinen osaaja saadaan aloittamaan työnsä. Tämän ajan nopeuttamiseen on keskityttävä, jotta emme omilla toimillamme Suomessa vaikeuta yritysten mahdollisuuksia kasvuun ja liiketoiminnan kehittämiseen, Sipola jatkaa.

Kauppakamarien osaajakyselyyn vastasi sähköpostitse yli 1 100 yritystä eri toimialoilta. Kysely tehtiin syyskuun alkupuolella.

Lue myös:

    Uusimmat