Maahan heitetyt kasvomaskit koituvat eläinten kohtaloksi ympäri maailmaa – älä ikinä heitä maskia luontoon!

Näin kauan koirankakalla, hengityssuojaimella, tupakantumpilla ja purukumilla kestää maatua 6:29
Katso myös: Tiedätkö, kuinka kauan kasvomaskilla kestää maatua?

Koronaviruksen myötä kasvomaskien käyttö on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Koronavirusjäte on kuitenkin todellinen uhka eläimille ja luonnolle. 

Englantilainen uutissivusto Yahoo! kertoo, että eläimet, kuten ketut, lokit, lepakot ja siilit sotkeutuvat usein kasvomaskeihin. Yksi löydettiin jopa pingviinin vatsasta.

Myös lemmikkieläinten, kuten koirien, on todettu syöneen kasvomaskeja.

Isossa-Britanniassa hyväntekeväisyysjärjestö RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) on auttanut yli 900 eläintä, jotka ovat joutuneet vaaraan kasvomaskien vuoksi. Eniten pelastettavana on lintuja, joiden jalat ovat takertuneet kertakäyttömaskiin kiinni.

Myös Yorkshire Swan & Wildlife Rescue Hospital julkaisi muutama kuukausi sitten Facebookissa pysäyttävän kuvan, jonka tarkoituksena on muistuttaa ihmisä hävittämään kertakäyttömaskinsa oikein.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kertakäyttömaski kietoutunut ahveneen

Biologit Auke-Florian Hiemstra ja Liselotte Rambonnet löysivät ahvenen, joka oli kietoutunut kasvomaskiin. Tämän jälkeen he ryhtyivät tutkimaan aihetta.

– Selkärankaiset ja selkärangattomat eläimet maalla, makeassa vedessä ja merivedessä, sotkeutuvat koronajätteisiin, sanoo Hiemstra.

Hollantilaistutkijat yrittävätkin nyt selvittää tilanteen vakavuutta. He toivovat, että ihmiset ympäri maailmaa auttaisivat hankkeessa, jossa ihmisiä pyydetään ilmoittamaan nettisivulle, jos näkevät eläimen kamppailevan koronavirusjätteen kanssa.

– Eläinten kunto heikkenee, kun ne sotkeutuvat jätteeseen. Eläimet kuolevat nälkään vatsassa olevan muovin takia, Rambonnet jatkaa.

Jätettä käytään pesänrakennuksessa

Biologit ovat tutkineet raportteja Brasiliasta Malesiaan ja sosiaalisesta mediasta paikallislehtiin ja kansainvälisiin uutissivustoihin.

Animal Biologyn julkaiseman tutkimuksen mukaan, jotkut eläimet käyttävät löytämäänsä jätettä pesissään.

Esimerkiksi Hollannissa nokikanat olivat käyttäneet kasvomaskeja ja kertakäyttöhanskoja pesänrakennuksessa.

– Paperinenäliinojen muovipaketteja löytyi myös pesistä, Hiemstra jatkaa.

Biologit pitävät tutkimusta tärkeänä

– Voimme oppia lisää siitä, miten kertakäyttötuotteet vaikuttavat villieläimiin. Siksi pyydämme ihmisiä raportoimaan havainnoistaan, jotta saamme oikean kokonaiskuvan, Rambonnet selventää.

Tutkijat suosittelevat kaikkia käyttämään uudelleenkäytettäviä maskeja, eikä kertakäyttömakseja.

Syy on selvä: kuluneen vuoden aikana kertakäyttömaskeihin takertuneiden merilintujen ja villieläinten määrä on kasvanut huomattavasti.  

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat