Lypsykonetta voi käyttää myös näin – punkaharjulaisperhe keksi liikeidean, jota viedään nyt maailmalle

Punkaharjulainen Keron yrittäjäperhe pohti, miten satamissa ja saarissa, joihin ei pääse helposti raskaalla kalustolla, voisi tyhjentää jätevedet. Vastaus löytyi lypsykoneesta.

Punkaharjulla toimiva Keron yrittäjäperhe on kehittänyt liikuteltavan jätevesien tyhjennyslaitteiston, joka soveltuu esimerkiksi veneiden, pienten laivojen ja asuntolauttojen septitankkien tyhjennyksiin satamissa, saarissa tai muissa kohteissa, joihin raskaalla kalustolla on ollut vaikea tai mahdoton päästä.

Vastaavaa ei tiettävästi löydy Suomesta ja maailmaltakin vain harvoja.

”Entisenä maanviljelijänä pohdin, että lypsykoneen tyhjiölaitteet voisivat toimia tuossakin. Soitin Maatalouskonehuolto H. Tuunaselle ja kokeilujen jälkeen todettiin, että toimihan se”, kertoo yrittäjä Osmo Kero.

Samalla innovaatiosta syntyi uusi yritys, Saimaa Jätevex Oy.

Tavoitteena 240 000 euron liikevaihto

Laitteen prototyyppi on nyt valmis ja yhtiö rakentaa tänä vuonna jälleenmyyjäverkoston aluksi kotimaahan ja ensi vuodenvaihteen jälkeen muihinkin EU-maihin. Tavoite on, että kolmen vuoden kuluessa Jätevexin liikevaihto on noin 240 000 euroa.

Imutyhjennyslaite kulkee auton perässä peräkärryssä suojakuomun alla, sitä voidaan kuljettaa huoltoalusten mukana tai laitteen voi jättää vaikkapa kesän ajaksi esimerkiksi venesatamaan tai veneiden tankkauspaikalle.

”Mahdollisia käyttäjiä ovat lisäksi kotimaassa ja kansainvälisillä markkinoilla toimivat yritykset, jotka huoltavat jätevesipumppaamoja ja niiden järjestelmiä, samoin leirintä- ja caravan-alue yrittäjät sekä vapaa-ajan asuntojen omistajat”, markkinoinnista vastaava Teija Stenberg-Kero kertoo.

Septitankeissa on sekä tiskauksesta syntyviä harmaita vesiä ja vessojen jätevesiä, jotka voidaan kuljettaa tyhjennyksen jälkeen kunnallisille puhdistuslaitoksille.

Siirreltävät tyhjennyslaitteet markkinarako

Siirreltävien tyhjennyslaitteiden tarve kasvaa, koska veneet, veteen ankkuroidut ja maan päällä siirreltävät vapaa-ajanasunnot yleistyvät, eikä niiden lähelle aina voi rakentaa perinteisiä jätevesijärjestelmiä.

Keron perheyrityksen kehittämä laite on valmistettu kierrätysosista. Yritys on hakenut ja saanut laitteelleen myös kansallisen mallisuojan, tavaramerkkisuojan ja CE-merkinnät. Alkuvaiheessa pelkän koneiston hinnat vaihtelevat koon mukaan kymppitonnin molemmin puolin. Peräkärry nostaa hintaa 5 000–6 000 euroa.

Koneistot kootaan Punkaharjulla ja Osmo Keron mukaan yhden laitteen teko vie noin kuukauden. Säiliötilavuudet ovat 600, 800, 1 200 tai 1 500 litraa.

Saimaa Jätevex on perustettu vuonna 2020. Jätevexin ohella perhe pyörittää Punkaharjulla Saimaan Lauttahuvilat Oy:tä ja Maatilamatkailu Mannilaa.

Lue myös:

    Uusimmat