Lyökö Laine Rinteen, miten käy Haulan ja Vegasin satutarinan? – 3 pointtia NHL:n pudotuspeleistä

NHL:n läntisen konferenssin molemmat toisen kierroksen pudotuspeliparit ovat selvillä, ja kohtaamisissa on runsaasti suomalaismielenkiintoa. MTV Sport nostaa esiin otteluparien kiinnostavimmat pointit.

Videolla juttua Nashvillen jatkopaikan varmistumisesta Pekka Rinteen nollapelillä. Käsittelyssä myös Pittsburghin jatkopaikka.

Patrik vastaan Pekka

Se tuskin yllätti ketään. Se, että sinivalkosniper Patrik Laine pystyy nakuttamaan numerotulosta myös NHL:n pudotuspeleissä. 20 vuotta hiljattain täyttänyt suomalaishyökkääjä aloitti playoffit Minnesota Wildia vastaan urhoollisesti pamauttamalla kolmeen ensimmäiseen kohtaamiseen tulostaululle jo tehonumeraalit 2+2=4. Seuraavissa parissa pelissä paunoja ei tullut, mutta yhtä kaikki: Laine ehti osoittaa, ettei käsiä kylmää taalaliigassa keväänkään kiihkeydessä, kun kiekko kieppuu ratkaisupaikassa lavassa.

Nyt haaste on kuitenkin vastapuolella NHL:n kuumin. Koko kauden mitassa Pekka Rinne on ollut tärkeimpiä maalivahtitilastoja vertailemalla maailman kovimman kiekkoliigan veskari numero uno. Colorado-sarjaan mahtui pari takkuisempaa maalimässäilypeliä, mutta muutoin Rinne muurasi maalinsa upealla tavalla ja päätti Avalanchen keväturakan tylyllä nollapelillä.

Tämä suomalaisvastakkainasettelu on mitä tasaisin. Runkosarjassa Rinne oli neljä kertaa tolpilla viidestä Winnipeg-ottelusta, ja kolme kertaa neljästä hän torjui joukkueensa voittoon. Pöllömpi ei kuitenkaan ollut Laineenkaan saldo 1+3, vaikka maalimerkinnät jäivätkin yhteen.

Hienoisia kysymysmerkkejä nostattavat Laineen viimeaikaiset ennenaikaiset jääharjoituksista poistumiset huonovointisuuden vuoksi. Odotettavinta on, että suomalaishyökkääjä on kunnossa myöhemmin sarjan alkaessa, mutta vaakakuppi kallistuu silti aavistuksenomaisesti rutinoituneen Nashvillen ja "Betoni-Pekan" puoleen.

Videolla alla käsittelyssä Winnipeg Jetsin jatkopaikan varmistuminen. Juttu jatkuu videon alapuolella.


Oma jännityksenaiheensa on, pääseekö Nashville Predatorsin Eeli Tolvanen kevättositoimiin. Kolme NHL:n runkosarjaottelua kauden lopussa pelannut 18-vuotias suomalaishyökkääjä on toistaiseksi seurannut pudotuspelit katsomon puolella. Predatorsin pelaava rykelmä on niin rautainen, että ilman loukkaantumisia murtautuminen kokoonpanoon pudotuspelien tiimellyksessä on tulokkaalle äärimmäisen hankalaa.

Missä ovat Vegasin rajat?

Vegas Golden Knights on kirjoittanut tähän saakka NHL-kauden satuimaisinta tarinaa. Kyseessä on koko orkesterin ensimmäinen sesonki, ja pohjille ennustettu nippu möyrysi läntisessä konferenssissa vakuuttavasti kolmanneksi. Lento sai jatkoa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, kun ensimmäistä kertaa historiassa NHL:n laajennusjoukkue eteni jatkoon suoraan voitoin 4–0.

Vaikka Los Angeles Kings -ottelut olivat pelitapahtumiltaan tasaisia (kaikki ratkesivat vain maalin erolla), Vegasilla oli tarvittavaa rouheaa tylyyttä naulata tiukkoja pelejä.

Erik Haula kiskaisi toisessa kohtaamisessa Vegasille jatkoaikamaalin ja oli kohinan keskiössä myös seuraavassa kohtaamisessa tarjoilemalla hänet jäähän huitoneelle Anze Kopitarille kostoa päähänlyönnillä. Haulan viesti oli selvä: yhtäkään taka-askelta ei oteta eikä poskea käännetä – ei pienoiskuvassa Haula, eikä laajemmassa mitassa Vegas.

Vastaan toisella pudotuspelikierroksella asettuu San Jose Sharks. Hait painelivat jatkoon Anaheim-sarjasta niin ikään voitoin 4–0. Vegasia mitataan toden teolla, mutta toistaiseksi ei ole ollut viitteitäkään siitä, että kultaritarit kolkuttelisivat rajoitinta.

Raikkaan ennakkoluulottomasti pelanneella, tasalaatuisella pelaajapakalla operoivalla ja erinomaisesti yhteenhitsautuneella Vegasilla on kaikki eväät rykäistä tänä keväänä pitkälle. Kuten Erik Haulan isä, pelaaja-agentti Tomi Haula jatkopaikan varmistuttua MTV Sportille sanoi:

– Silloin kun se tietty flow-tila tulee, niin ei se mistään napista painamalla vaan lopu. Vielä kun tuo (maalivahti Marc-Andre) Fleury on ryhtynyt tuollaiseksi muuriksi, niin tässähän voi tulla mielenkiintoisia aikoja vielä eteen. 

Pyöriikö Donskoin klinikka?

San Josen riveissä hiekkaa Vegasin luistimenpiirtojen tielle on kilkuttamassa Joonas Donskoi. Raahelaishyökkääjä taitaa säväyttämisen, mistä hänen uransa komeimpia esimerkkejä oli kolmas Anaheim-ottelu. Donskoi tarjoili taiston tiimellyksessä näytteitä murtavien syöttöjen osaamisestaan ja maalasi kertaalleen itsekin 1+2-lukemien tehoillassaan

San Josella on tilausta vastaavanlaisille laatusuoritteille "Donskoin klinikalta" myös sitkeää sensaationippu Vegasia vastaan.

Mainittakoon, että jo toissakaudella Donskoi näytti, että kevätvaihteessakin löytyy, kun 24 pudotuspeliotteluun kertyi 6+6=12. Tuolloin San Jose eteni aina Stanley Cup -finaaleihin saakka.

Itäisessä konferenssissa viimeinen toiselle kierrokselle menijä selviää tulevana yönä, kun Boston Bruins ja Toronto Maple Leafs kohtaavat seitsemännessä ottelussa. Voittaja kohtaa Tampa Bay Lightningin. Idän toinen jatkopari on Washington Capitals–Pittsburgh Penguins.

Lue myös:

    Uusimmat