Ihmepoika mullistaa koko NHL:ää, suomalaiset mestarisuosikkien eturintamassa – tässä alkavan kauden puheenaiheet

NHL-kausi alkaa - Janne Pesonen odottaa suomalaisilta vahvaa NHL-kautta 3:37
NHL-kausi alkaa – Janne Pesonen kertoo odotuksistaan suomalaispelaajien suhteen.

Uusi NHL-kausi käynnistyy Suomen aikaan keskiviikon vastaisena yönä. Tuolloin estradille astelee muun muassa lajin uusi ihmepoika Connor Bedard, 18. MTV Urheilu listasi alkavan NHL-kauden isoimpia puheenaiheita.

Uusi NHL-sesonki pyörähtää käyntiin kolmen ottelun voimin. Tampassa Lightning kohtaa Nashville Predatorsin, Pittsburghissa Penguins isännöi Chicago Blackhawksia ja Vegasissa hallitseva mestari Golden Knights taistelee pisteistä Seattle Krakenia vastaan.

Mitkä ovat uuden kauden isoimpia puheenaiheita? Tässä viisi nostoa:

Ihmepojan aika

Tuntuu siltä, kuinka koko NHL:n huulilla on nyt vain yksi nimi: Connor Bedard. Vancouverin alueelta kotoisin oleva kanadalaishyökkääjä väläytteli osaamistaan heti syksyn ensimmäisissä harjoituspeleissä. Menneen kesän kärkivaraus Bedard, 18, on Chicago Blackhawksin uusi keulakuva. Hän ei pelkästään mullista liigaa, hän mullistaa koko lajin evoluutiota. 

Bedardin ilmiömäistä ja erityislaatuista laukausta kelataan vielä monissa studioissa eri puolilla kiekkoilevaa maailmaa. Miten ja minne hän asettaa kätensä laukausta virittäessään, miten poikkeuksellinen hänen viritysliikkeensä on ja miten hänen yläkätensä ranne on kuin 90 asteen kulmassa. Ennen kaikkea pinnalle nousee se, miten vastustajat pystyvät puolustamaan Bedardin poikkeavaa laukaisusädettä vastaan. Nuori kanadalaishyökkääjä pitää huolen siitä, että muuten sangen heikohko Blackhawks pysyy otsikoissa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Supertähtien show

Jos Suomi-kiekossa menestyksen pohja on rakentunut viisikon yhteistyöstä, NHL:ssä tähtikultti ohjaa koko sarjan isoa kuvaa. Connor McDavid (Edmonton Oilers) on edelleen ylitse muiden. Hänen kanssaan kirkkaimpien tähtien kerhossa ovat Oilersin Leon Draisaitl, Colorado Avalanchen Nathan MacKinnon ja Cale Makar, Toronto Maple Leafsin Auston Matthews sekä New Jersey Devilsin Jack Hughes. McDavid takoi viime kaudella runkosarjassa 153 (64+89) pistettä. Kysymys kuuluu, kasvavatko lukemat vielä tätäkin suuremmiksi? Laji nopeutuu, taito korostuu ja erityisyksilöt ovat tiukasti tapetilla.

Aleksander Barkovin kausi päättyi karvaaseen pettymykseen – suomalaistähti löytää myös syyn olla tyytyväinen: "Auttaa tulevassa" 0:47
Aleksander Barkovin kausi päättyi karvaaseen pettymykseen – suomalaistähti löytää myös syyn olla tyytyväinen: "Auttaa tulevassa".

Joko nyt

McDavidiin ja Matthewsiin liittyy tehoilun lisäksi toinen iso kysymys. Meneekö McDavidin Oilers tai Matthewsin Maple Leafs vieläkään päätyyn asti? McDavid aloittaa jo yhdeksännen kautensa NHL:ssä. Tuona aikana Oilers on yltänyt parhaimmillaan konferenssifinaaleihin. Puhumattakaan Maple Leafsista, joka pääsi jopa viime keväänä ensimmäiseltä kierrokselta eteenpäin. Hip huraa! Maple Leafs on tehnyt kesän aikana isoja liikkeitä, mutta kysymysmerkit eivät ole kadonneet minnekään. Jääkiekon huomion keskuksessa kuohuu kausi toisensa jälkeen. 

Vielä kerran, pojat!

NHL-kesän isoin liike jysähti Pittsburghin suunnalta, kun Penguinsin tuore seurapomo Kyle Dubas päätti käynnistää ”vielä kerran pojat” -kampanjan. Haaviin viime kaudella San Jose Sharksissa vaatimattomat 101 tehopistettä takonut tähtipuolustaja Erik Karlsson. Nyt peli on selvä. Penguins hakee vielä viimeisen kerran menestystä, kun Sidney Crosby, Jevgeni Malkin ja Kris Letang ovat iskussa. 

Heidän kylkeensä Erik Karlsson on jättimäinen vahvistus. Penguinsin tilanne on mielenkiintoinen siksi, koska he iskevät hetkellä, jolloin itä horjuu. Boston Bruins menetti kesällä kaksi kärkisentteriään Patrice Bergeronin ja David Krejcin, kun taas Tampa Bay Lightning on aivan menestyshetkensä reunamilla. Sekoittaako Penguins oikein kunnolla soppaa?

Suomen palkkakuninkaat NHL:ssä kaudella 2023-2024 1:18
Suomalaisten palkkakuninkaat NHL:ssä kaudella 2023-2024

Keskushyökkääjä Laine ja suomipojat valokeilassa

Vaikka NHL-kausi ei ole vielä edes alkanut, draamaa on riittänyt muun muassa Patrik Laineen edustamassa Columbus Blue Jacketsissa. NHL:n takavuosien menestysvalmentaja Mike Babcock töpeksi itsensä pihalle ennen kuin hän ehti valmentaa edes yhtä runkosarjaottelua Blue Jacketsin penkin takana. Uusin, hyvin hämmentävä kohu oli liikaa. Nyt Blue Jacketsin virkaa tekevä päävalmentaja Pascal Vincent pohtii, että onko Patrik Laine seuran uusi kärkisentteri vai mitä ihmettä. 

Suomalaisten kohdalla riittää kuhinaa, sillä Sebastian Ahon Carolina Hurricanes, Miro Heiskasen ja Roope Hintzin Dallas Stars sekä Mikko Rantasen ja Artturi Lehkosen Colorado Avalanche kuuluvat aivan suurimpien mestarisuosikkien joukkoon. Kaiken lisäksi mainitut suomalaiset ovat aivan eturintamassa omissa joukkueissaan. Erityisesti Rantasen Avalanche on tehnyt kesällä merkittäviä liikkeitä. Näyttää siltä, että Avalanche palaa huipulle viime kevään tapahtumarikkaan notkahduksen jälkeen.

MTV esittää yhden vapaasti katsottavissa olevan NHL-ottelun viikoittain 10. lokakuuta alkavalla kaudella 2023–2024. Avausviikolla lauantaina 14.10. kello 20 Ottawa Senators–Philadelphia Flyers.

Dallas Starsin suomalaisyhteisö nauttii yhdessäolosta – Miro Heiskanen paljastaa, missä tilanteessa suomalaiskavereista on erityisesti iloa: "Tuo turvaa" 0:37
Dallas Starsin suomalaisyhteisö nauttii yhdessäolosta – Miro Heiskanen paljastaa, missä tilanteessa suomalaiskavereista on erityisesti iloa: "Tuo turvaa".

Lue myös:

    Uusimmat