Mainos

Luxemburgin ulkoministeri vaati Unkaria ulos EU:sta – Unkari pillastui

1:48

Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn vaatii saksalaisen Die Welt -lehden haastattelussa Unkaria ulos EU:sta ainakin väliaikaisesti. Hänen mukaansa Unkarin turvapaikanhakijapolitiikka on epäinhimillinen.

– Kuka tahansa, kuten Unkari, joka rakentaa aidan esteeksi sotaa pakeneville, tai rikkoo lehdistönvapautta ja oikeusjärjestelmän riippumattomuutta, pitäisi väliaikaisesti, tai tarpeen vaatiessa ikuisesti, erottaa EU:sta, Jean Asselborn sanoi. 

Asselbornin mukaan Unkarin toiminta rikkoo EU:n perusolemusta ja arvoja. 

"Lopeta Unkarin loukkaaminen"

Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto pitää kommenttia alentavana ja sanoo, että Unkari on puolustanut koko historiansa ajan Eurooppaa. Unkari järjestää kansanäänestyksen EU:n suunnittelemasta turvapaikanhakijakiintiöistä lokakuun alussa. 

– Unkarin kansalla on nyt mahdollisuus päättää siirtolaispolitiikasta. Toisin kuin Jean Asselborn, kuuntelemme kansan ääntä. Tätä on demokratia. Jean Asselborn ei ole vakavasti otettava, hänen pitäisi lopettaa Unkarin kansan loukkaaminen, Szijjarto sanoi. 

Asselbornin kommentti ei ole saanut kannatusta EU:ssa. Moni EU-maa on kuitenkin huolissaan Unkarin pääministerin Viktor Orbánin kansallismielisestä, EU:n periaatteita vastustavasta politiikasta.

Orbán itse on sanonut haluavansa kukistaa vapaamielisen demokratian ja rakentaa tilalle "illiberaalin" valtion, esimerkkinään Turkki ja Venäjä.  

Orban puhuu kulttuurisesta vastavallankumouksesta, ja hän on puuttunut niin oikeuslaitoksen riippumattomuuteen kuin kansalaisjärjestöjen ja median toimintaan.

Vastakaikua Puolassa 

Orbánin linja on herättänyt vastakaikua esimerkiksi Puolassa, missä valtapuolue PiS:n puheenjohtaja Jaroslaw Kaczynski on Orbánin hengenheimolainen. Vanhoillinen Kaczynski ei ole PiS:n johtamassa hallituksessa, mutta hänen arvioidaan vetävän naruja hallituksen taustalla.  

EU:n ensi perjantain epävirallinen huippukokous Bratislavassa vietetään todennäköisesti nihkeissä tunnelmissa.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja