Kommentti: Unkari on Euroopan unionin päänsärky

Kansalaisjärjestöt huolissaan Unkarissa 2:56

Unkarin vaalitulos tarkoittaa, että Victor Orbanin Fidesz-puolue voi jatkaa linjaansa ja muokata perustuslakia mieleisekseen, kirjoittaa Unkarin vaaleja Budapestissa seurannut Heikki Piuhola.

Euroopan unionin komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker aikoo huomenna onnitella virallisesti Unkarin pääministeri Victor Orbania vaalivoitosta. Millä mielin Orban Junckerin onnittelut ottaa vastaan, jää nähtäväksi, sillä Juncker aikoo samalla muistuttaa Orbania unionin perusarvojen kunnioittamisesta – myös Unkarissa.

Junckerin puhelu on siis verhoiltu uhkaus, mutta valitettavasti ilman hampaita. EU joutuu päätöksenteon yksimielisyysvaatimuksineen sietämään neljää, erityisesti pakolaispolitiikassa vastahankaan asettunutta jäsenmaataan ilman mitään mahdollisuuksia raippaan ja rangaistukseen. Visegrad-nelikosta lähinnä Unkari ja Puola kilvoittelevat siitä, kumpi pistää EU:lle kovemmin kampoihin.

Fidesz voi jatkaa linjaansa

Unkarissa kahden kolmasosan paikkaenemmistön turvin Orbanin kansallismielinen Fidesz voi jatkaa perustuslain muokkaamista mieleisekseen, rajoittaa kansalaisjärjestöjen toimintaa, miehittää oikeuslaitoksen tärkeimmät virat ja rajoittaa yhä median vapautta, seuraavana lienee vuorossa käytännössä viimeinen ”vapaa mediatalo”, eli hollantilaisomisteinen RTL-kanava. Kaupallinen RTL tuskin taistelee loputtomiin vapaan median puolesta, jos sen toimintavapauksia ryhdytään voimakkaasti rajoittamaan.

Unkarin oppositio pysyy nykyisen vaalilain takia jatkossakin hajanaisena. Oikeastaan jo nyt on kaikille selvää, että nykyinen vaalilaki mahdollistaa vain näennäisen vaalidemokratian.

Vaaliteemana pelko

Pelko on hyvä vaaliase, ja sitä Fidesz käytti vaalitaistelussaan surutta hyväksi. Vaalimainonta keskittyi pelottelemaan pakolaisvirroilla, joita ”soroslaiset” Fideszin mukaan yrittävät Unkariin ohjata. Pakolaisvastaisuus on hedelmällinen maaperä tällä hetkellä Euroopassa, ja aivan erityisesti Unkarissa, jonka kautta sadat tuhannet pakolaiset vaelsivat Saksaan ja muihin unionimaihin kesällä 2015 ja syksyllä.

Puolet unkarilaisista luottaa Fideszin kykyyn luotsata Unkaria eteenpäin ja noin 75 prosenttia kannattaa puolueita, jotka vastustavat EU:n pakolaispolitiikkaa ja sen yhteisvastuuta. Puolueet ja järjestöt, jotka puolustavat maahanmuuttajien oikeuksia, ovat pian kovilla.

Visegrad-maat rakentamassa uutta "rautaesirippua"?

EU-maiden päämiesten muodollisista onnitteluista huolimatta Unkari ja muut Visegrad-maat, Puola, Slovakia ja Tsekki, ovat Euroopan unionille hankala pähkinä. Maat rakentavat voimakkaasti omaa Eurooppa-profiiliaan, tavallaan uutta ”rautaesirippua”, ja niiden saaminen samaan ruotuun muun EU:n kanssa on osoittautunut lähes mahdottomaksi.

Taloudelliset keinot lienevät ainoa todellinen painostusväline. EU on Unkarin suurin kauppakumppani ja Unkari EU:n suurin nettohyötyjä. EU-tukien väärinkäytöksistä on käynnissä jo monta tutkintaa. Kysymys on myös siitä, voiko EU hyväksyä jäsenmaan, jossa demokratian pelisäännöt on heitetty roskiin. Samanlainen sanktiomenettely artikla 7:stä kuin nyt on Puolaa vastaan, on toki yksi mahdollisuus Unkarinkin kohdalla

Taloudellisesti EU-tuet ovat Unkarille merkittäviä ja maassa sijaitsevat eurooppalaiset yritykset, kuten lukuisat autotehtaat ovat Unkarille erittäin tärkeitä. Talous on hyvässä kasvussa, ja työllisyys hyvissä lukemissa. Tosin siihenkin yksi keskeinen syy on se, että yli puoli miljoonaa hyvin koulutettua unkarilaista on viime vuosina muuttanut työn perässä muualle Eurooppaan, se on paljon kymmenen miljoonaisesta kansasta.

Lue myös:

    Uusimmat