Mainos

Luvassa maltillinen sinileväkesä

Tänä kesänä ei pitäisi olla pelkoa pahoista levälautoista. Suomen ympäristökeskus julkaisi tänään kesän sinileväennusteen.

Sinilevien kukintariski Suomen merialueilla on pääosin vähäinen. Läntisellä Suomenlahdella, Saaristomeren eteläosissa ja Itämeren pääaltaan koillisosissa riski on kohtalainen. Pohjanlahdelle ei ennusteta merkittäviä leväkukintoja. Suurin leväriski on eteläisellä Itämerellä.

- Leväennuste on hyvin maltillinen sen takia, että ravinnepitoisuudet meressä ovat nyt hyvin alhaiset, kertoo tutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Vähäiset ravinnepitoisuudet johtuvat osittain talven tuulisista säistä, jotka ovat sekoittaneet vesiä. Sen ansiosta pohjille kerääntyneet ravinteet eivät ole vapautuneet veteen. Osittain hyvä tilanne kertoo myös meren tilan kohenemisesta.

- Pietarin jätevedenpuhdistus on parantunut ja Kingiseppin suuret päästöt saatiin äskettäin kuriin. Ne voivat jo näkyä meren tilassa, arvioi Sirpa Lehtinen.

Jos helteet jatkuvat, leväriski kasvaa

Viime kädessä kesän sää ratkaisee, milloin ja millä alueilla levälauttoja esiintyy. Levät viihtyvät lämpimässä ja tyynessä säässä. Jos alkukesän helteet jatkuvat, leväriski kasvaa.

- Jos lämpö jatkuu, leväkausi voi aikaistua. Leviä alkaa ilmaantua, kun ulappavesien lämpötila nousee yli 15 asteen. Jos helteet jatkuvat vielä pari viikkoa, leviä voi tulla, ennakoi Lehtinen.

Ennusteen mukaan leväkukintojen huippu Suomen merialueilla ajoittuu heinäkuun loppuun ja elokuun alkuun. Helteen lisäksi tuulet vaikuttavat siihen, pääseekö merelle muodostumaan levälauttoja.

Suomen ympäristökeskus tiedottaa Itämeren ja sisävesien levätilanteesta elokuun loppuun asti kerran viikossa torstaisin tästä päivästä alkaen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.