Luvassa lämmin keskikesän juhla? Juhannukseksi ennustetaan hienoa säätä – "Hellerajakaan ei ole kaukana"

Kuukausiennuste povaa juhannukseksi komeaa säätä – ensi viikolla kolkutellaan hellerajoja 2:24
Kuukausiennuste povaa juhannukseksi komeaa säätä – ensi viikolla kolkutellaan hellerajoja

Kuukausiennuste povaa tuleviksi viikoiksi lämmintä kesäsäätä.

Tänään julkaistiin uusi kuukausiennuste tulevasta säästä. Jo aiemmin on näyttänyt, että lähiviikot ovat tavallista lämpimämpiä ja tämä pätee edelleen lähes koko maassa – ja myös juhannusviikolla.

MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen totesi MTV Uutiset Livessä, että tähän aikaan vuodesta lämpötilat ovat tyypillisestikin maan etelä- ja keskiosissa parinkymmenen asteen tietämillä ja hieman sen yläpuolella, pohjoisessa on hieman viileämpää.

– Tämähän tarkoittaa sitä, että jos tämä ennuste toteutuu, niin hellerajakaan ei ole kaukana, Manninen kertoo.

Tulevaksi viikonlopuksi on luvattu hyvin epävakaista säätä ja ensi viikkokin alkaa vaihtelevissa, mutta kesäisissä olosuhteissa. Välillä näytti, että ensi viikolle mahtuisi useampikin hellepäivä, mutta nyt ennusteet povaavat tyypillistä suomalaista kesäsäätä.

– Päivän ylimmät lämpötilat ovat ehkä siellä parinkymmenen asteen hujakoilla tai vähän sen yläpuolella. On mahdollista, että mukana on jokunen hellepäiväkin, Manninen kertoo ensi viikosta.

Juhannuksena aurinkoista ja vähäsateista

Lämpimään kesäsäähän on myös syynsä. Mannisen mukaan Suomen itäpuolella on ensi viikolla korkeapaineen keskus, jolloin meille pääsee virtaamaan melko lämmintä ilmaa etelän tai lännen suunnalta.

– Juhannusviikoksi tämä korkeapaineen keskus on siirtymässä suoraan Suomen ylle. Tällöin sää on tyypillisesti melko heikkotuulista, aurinkoista ja myös vähäsateista, hän povaa ilouutisia.

– Kuukausiennusteesta näkyy myös se, että tuo juhannusviikko saattaisi olla hieman tavanomaista vähäsateisempi.

MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta kertoi toukokuun lopussa, että juhannuksena on harvoin keskiarvojen mukaista säätä.

– Hyvä varoitus keskiarvoista kesällä on, että kaikki tietävät juhannuksen. Joko on todella hieno sää tai sataa räntää. Keskiarvo on hyvin epätyypillinen tilanne, Pouta totesi.

Komeita ulkoilusäitä luvassa

Manninen muistuttaa, että vaikka sää näyttääkin lupaavalta, niin pitkän ajan ennustamisessa on paljon epävarmuutta.

– Viime kädessä yksittäisen päivän säät eivät tämmöisestä ennusteesta näy, hän sanoo.

– Joka tapauksessa kesäisen lämmintä ja oikein komeaa ulkoilusäätä on tulossa.

Lue myös:

    Uusimmat