Käsittämätön kesäkuu: Saariselällä lasketellaan yön auringossa – "Rantakelissä sukset jalassa"

Saariselällä lasketaan auringon alla – katso video rinteestä, missä toppatakit on vaihtunut sortseihin ja t-paitoihin 0:30
Katso video lämpimistä lasketteluolosuhteista Saariselältä!

Laskettelukeskus Saariselkä sulkee rinteensä kuluvan kauden osalta tänään. Rinteet ehtivät koronarajoitusten purkamisen jälkeen olla auki neljä päivää.

Tällä viikolla Saariselällä on lasketeltu aurinkoisessa säässä, tiistaina rinteisiin päästiin 24 asteen lämmössä.

Eilen ukkosmyrskyt laittoivat rinteet kiinni, mutta tänä iltana ne avataan sateen loputtua uudestaan kauden viimeistä iltaa varten. Ski Saariselkä Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Katajamaa kertoo, että viimeisten päivien aikana rinteissä on ollut kerrallaan noin 200 laskettelijaa. Katajamaan mukaan sekä henkilökunta että asiakkaat ovat olleet iloisia tilanteesta.

 – Rinteissä on näkynyt todella iloisia ilmeitä. Kaikki nauttivat tällaisesta kesän aloituksesta.

Lämmin sää on saanut ihmiset laskettelemaan kesäisissä vaatteissa. Ihmisiä on nähty rinteessä shortseissa ja t-paidoissa, joitakin näitäkin vähemmissä vaatteissa.

– Täällä mennään rantakelissä mutta sukset jalassa, Katajamaa sanoo.

Lämpimässä säässä laskettelu ei ole tavatonta

Saariselkä on Lapin pohjoisin laskettelukeskus ja kevätaurinko ei tavallisestikaan ala lämmittää jyrkkiä rinteitä kovin aikaisin keväällä, joten Saariselällä lasketellaan usein pitkällekin keväälle. Näin pitkään Saariselälläkään ei joka vuosi lasketella. Edellisen kerran näin myöhään keväällä Saariselällä on lasketeltu kesäkuussa 2017.

Kevään vaihtelevat sääolosuhteet täytyy huomioida, kun mietitään, kuinka pitkään rinteeseen pääsee. Katajamaan mukaan sopivan ajankohdan löytäminen on ei ole helppoa.

– Kesähiihto on haastavaa, kukaan ei tykkää lasketella vesisateessa.

Lumi kuitenkin sulaa jo kovaa vauhtia, ja rinteet alkavat olla huonossa kunnossa. Saariselällä lasketaankin tämän kevään viimeistä kertaa tänä iltana.

– Suurin osa asiakkaistamme haluaa kokea laskettelun nimenomaan keskiyön auringossa ja tällä hetkellä näyttää siltä, että se toteutuu hyvässä säässä.

Takana poikkeuksellinen kausi

Mennyt kausi on ollut kaikkien matkailuyritysten tavoin Saariselälle taloudellisesti vaikea. Koronarajoitusten alkaessa keskus suljettiin nopealla aikataululla. Katajamaa kertoo, että koronan vuoksi myynti on vähentynyt normaalista 25 prosenttia.

Vaikka asiakkaita ei rinteeseen ole voitu päästää, aika on käytetty hyödyksi ensi kautta suunnitellen.

– Koko Lappi on ollut tänä talvena ihan seis. Nyt keskitymme tulevaan kauteen ja keskuksen kehittämiseen erityisesti Suomessa asuville asiakkaille.

Katajamaa suhtautuu tulevaisuuteen positiivisesti ja toivottaa kaikki tervetulleeksi Lappiin ensi talvena.

– Kun pysymme positiivisina ja huomioimme rajoitukset, uskon, että ensi talvesta tulee hyvä matkailukausi.

Lue myös:

    Uusimmat