Luvassa kirkkaita valoilmiöitä ja outoja pamauksia – Kanki 16 nousee Suomen taivaalle

Ilmavoimat järjestää ensi viikolla Kanki 16 -lentotoimintaharjoituksen, johon osallistuu lähes 30 lentokonetta. Harjoitukset voi huomata Rovaniemellä, Kuusamossa ja Joensuun alueilla kirkkaina valoilmiöinä ja kovina pamauksina.

Karjalan lennoston esikuntapäällikkö ja everstiluutnantti Joni Mahonen kertoo, että Kanki on lopputesti vuoden kestäneen parvenjohtajakoulutuksensa päättävillä lentäjille. Parvi tarkoittaa neljän lentokoneen osastoa.

– Parvenjohtajan tehtävä on tarkoitus pitää huolta omasta parvestaan ja käyttää tulivoimaa järkevästi.

Harjoituksiin osallistuu 22 Hornet-hävittäjää ja kuusi Hawk-harjoituskonetta Lapin ja Karjalan lennostoista. Mahonen arvioi, että Kankeen osallistuu kaikkiaan noin 200 henkeä. Mukana on lähinnä puolustusvoimien henkilöstöä, mutta myös joitain lentokoneiden huollosta vastaavia varusmiehiä.

Ilmassa käydään Mahosen mukaan läpi simuloituja tilanteita, joissa taistellaan neljällä koneella kuvitteellista vastustajaa vastaan.

Harjoituksessa käytetään Hornet-hävittäjien suojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja, jotka voivat näkyä ilmassa kirkkaina valoilmiöinä. Harjoitusten aikana voi kuulla maassa myös pamauksia, kun yliäänikoneet rikkovat äänivallin.

Oikeita räjähdyksiä tai ammuntaa harjoituksiin ei kuitenkaan kuulu.

– Harjoitukset ovat täysin simuloituja. Kovia ei ole piipussa, Mahonen kertoo.

Everstiluutnantti Mahonen arvioi, että harjoituksesta ei pitäisi koitua ylimääräistä häiriötä maassa.

– Koneet lentävät sen verran korkealla, että häiriötä siitä tuskin on. Nyt on vielä lintujenkin muuttoaika, niin pyrimme välttämään matalalla lentämistä.

Kanki 16 -harjoitus järjestetään 25. - 29. huhtikuuta. Lentotoiminta ajoittuu harjoituspäivinä aikavälille 9-21.

Katso alta tunnelmia Puolustusvoimien maaliskuussa järjestämästä Cold Blade -talviharjoituksesta. 

Sotaharjoitus toi saksalaiset lentäjät talvioppiin Suomeen 1:44

Lue myös:

    Uusimmat