Valoilmiöitä ja ruotsalaishävittäjiä – Ilmavoimien pääsotaharjoitus Ruska 20 näkyy ja kuuluu pian eri puolilla Suomea

Ilmavoimien Hornet-seuraajan testit jatkuvat nyt Saab Gripenillä - Asiantuntija: Jotkut puhuvat amerikkalaisesta rakennussarjasta, joka kootaan Ruotsissa 3:11
Ilmavoimien lentokalustosta pääosa on Hornet-hävittäjiä. Ilmavoimien Hornettien seuraajaksi on harkittu muun muassa Saab Gripen -hävittäjiä.

Ilmavoimat aloittaa tämän vuoden pääsotaharjoituksensa vajaan kahden viikon kuluttua. Ruska 20 -harjoitukseen osallistuu yli 60 lentokonetta ja noin 4800 henkilöä, joista yli puolet on reserviläisiä. Lentotoimintaa on eniten 2.–6. lokakuuta.

Ilmavoimien mukaan harjoitus näkyy ja kuuluu suuressa osassa maata Rovaniemeltä Jyväskylään ja Kajaanista Vaasaan. Lentokalustosta pääosa on Hornet-hävittäjiä.

– Ruska 20 osoittaa Ilmavoimien korkeaa valmiutta Suomen alueellisen koskemattomuuden ja yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamiseen 24/7 kaikissa tilanteissa, sanoo harjoitusta johtava Ilmavoimien operaatiopäällikkö Juha-Pekka Keränen.

Eversti Keräsen mukaan koronaviruksen aiheuttamia rajoituksia seurataan koko ajan ja harjoituksen toteuttamistapaa ollaan valmiita muuttamaan hyvin lyhyellä varoitusajalla.

Matala- ja yliäänilentoja

Aiempien vuosien tapaa Ruska-harjoituksessa on mukana myös Ruotsin ilmavoimat. Ruotsista harjoitukseen osallistuu kahdeksan Gripen C/D -hävittäjää; neljä harjoitusvastustajan ja neljä puolustajan roolissa. Lisäksi mukana on valvonta- ja taistelunjohtokone Argus.

Ruotsalaisten päätukikohtia ovat Rovaniemi sekä Luulaja Ruotsissa.

Ruska 20 -harjoituksessa Rovaniemen, Jyväskylän, Oulun, Kajaanin ja Hallin tukikohdat ovat käytössä koko ajan. Lisäksi lentotoimintaa on myös Kuopion, Seinäjoen, Kokkola-Pietarsaaren, Vaasan, Pudasjärven ja Kuusamon lentokentiltä.

Lentoja tehdään kaikkina vuorokauden aikoina, myös matalilla lentokorkeuksilla sekä mantereen yllä vähintään 10 kilometrin korkeudessa yliääninopeuksilla. Lisäksi harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja ja silppuja, jotka voivat näkyä hetkellisinä valoilmiöinä tai väärinä säätutkahavaintoina.

Lue myös:

    Uusimmat