Hävittäjä ampaisi ilmaan Nelostieltä metsän keskeltä – katso video Ilmavoimien "erittäin tärkeästä" harjoituksesta

2:11
Katso videolta, kuinka hävittäjä ampaisee nelostieltä taivaalle. Video: Tim Ollikainen

Joutsassa harjoitellaan varatukikohdasta nousemista ja laskua. Harjoituksen johtaja kuvailee Baana 22-tapahtumaa lentäjille erittäin tärkeäksi.

26.-29. syyskuuta Joutsassa järjestettävässä harjoituksessa Ilmavoimat lentää lentokoulutusohjelmien mukaisia nousuja ja laskuja maantietukikohtaan päivä- ja yölento-olosuhteissa sekä toteuttaa valmiusohjaajien kertauslentoja.

Harjoituskenttänä toimii Nelostie, joka on suljettu siviililiikenteeltä perjantaihin asti. Mukana on 200 henkilöä, joka on harjoituksen johtajan, eversti Vesa Mäntylän mukaan varsin pieni kokoonpano.

Mäntylä kertoo, että harjoitus on tärkeä, sillä sen avulla lentäjille saadaan kelpuutukset laskeutua varatukikohtiin.

– Tämän jälkeen lentäjät kykenevät operoimaan varatukikohdista niin päivällä kuin yöllä. Se on harjoituksen keskeinen tavoite, Mäntylä kertoo.

Mäntylän mukaan varatukikohdista nouseminen ja laskeutuminen tuo lentämiseen omat haasteensa, sillä kiitotie on tavallista kapeampi, ja mukana on visuaalisia esteitä.

– Yleisesti on puustoa ympärillä, ja sääolosuhteet, kuten tuuli tuo oman mausteensa. Ei tämä liian haastavaa ole. Keskelle kun laskeutuu, niin hyvin menee.

Mäntylän mukaan joutsalaiset ovat olleet uteliaita harjoituksen suhteen. Paikalle on kerääntynyt paljon paikallisia seuraamaan tapahtumaa.

– Tässä on jopa pientä kansanjuhlan meininkiä. Yleisöä on ollut kiitettävästi paikan päällä.

MTV Uutisten avustaja Tim Ollikainen kuvasi videomateriaalille F/A-18D-hävittäjän sekä Pilatus PC 12/NG harjoitukset Nelostiellä.

Katso koneiden nousut ja laskut yläpuolelta löytyvältä videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja