Ilmavoimien vuoden pääsotaharjoitus kuuluu suuressa osassa maata – taivaalla voi näkyä kirkkaita valoilmiöitä

Katso lukijan videolta, miten Ilmavoimien Hawk-harjoitussuihkukoneet jylistävät Helsingin taivaalla Puolustusvoimien lippujuhlan päivänä 0:08
Katso lukijan videolta, miten Ilmavoimien Hawk-harjoitussuihkukoneet jylistivät Helsingin taivaalla Puolustusvoimien lippujuhlan päivänä!

Ilmavoimien vuoden pääsotaharjoitus Ruska 20 alkaa tänään ja kestää 6. lokakuuta asti.

Ilmaoperaatioharjoitukseen osallistuu yli 60 lentokonetta ja noin 4  800 henkilöä ympäri Suomea. Myös Ruotsin ilmavoimat ottaa osaa harjoitukseen.

Katso yllä olevalta videolta, miten Ilmavoimien Hawk-harjoitussuihkukoneet jylistivät Helsingin taivaalla Puolustusvoimien lippujuhlan päivänä!

Vuosittain järjestettävien Ruska-harjoitusten tavoitteena on kehittää Ilmavoimien valmiutta sekä kouluttaa kantahenkilökuntaa, varusmiehiä ja reserviläisiä. Lentotoimintaa voi olla kaikkina vuorokauden aikoina.

‒  Harjoituksessa kantahenkilökunta, varusmiehet ja reserviläiset toimivat poikkeusolojen tehtävissään Ilmavoimien liikkuvan taistelutavan mukaisesti, harjoituksen johtaja, Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Juha-Pekka Keränen sanoo tiedotteessa.

Harjoitus näkyy ja kuuluu suuressa osassa maata, Rovaniemeltä Jyväskylään ja Kajaanista Vaasaan.

Keräsen mukaan Ruskassa noudatetaan koronaviruksesta johtuvia valtakunnallisia, alueellisia ja paikallisia rajoitteita.

Harjoitus voi aiheuttaa valoilmiöitä ja vääriä säätutkahavaintoja

Rovaniemen, Jyväskylän, Oulun, Kajaanin ja Hallin tukikohdat ovat käytössä koko harjoituksen ajan. Harjoitukseen osallistuvia joukkoja toimii myös tukikohtien ympäristössä, ja harjoituskäyttöön otetuilla alueilla on liikkumisrajoituksia.

Eniten lentotoimintaa on 2.‒6. lokakuuta, jolloin käytössä ovat myös Kuopion, Seinäjoen, Kokkola-Pietarsaaren, Vaasan, Pudasjärven ja Kuusamon lentokentät.

Ruotsalaiset lento-osastot tukeutuvat pääasiassa Rovaniemelle sekä Luulajan tukikohtaan Ruotsissa.

Harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja ja silppuja. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä, ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja, tiedotteessa kerrotaan. 

Lue myös:

    Uusimmat