Pelastuslaitokselta myrskyvaroitus: "Varaudu sähkökatkoksiin ja tulviin"

Ympäri Suomea näkyi upeita revontulia – syysmyrsky saapuu huomenna 4:14
Ympäri Suomea näkyi upeita revontulia – syysmyrsky saapuu huomenna.

Suomeen on saapumassa tiistai-illan ja keskiviikkoyön aikana voimakas matalapaine, jonka myötä kova puuskittainen tuuli voimistuu suuressa osassa maata ja yltyy paikoin vaarallisen voimakkaaksi.

Tuulivaroitus on voimassa huomisesta alkaen koko maassa, ja muun muassa sähkökatkoja voi esiintyä laajasti.

Ilmatieteen laitoksen korkeimman tason eli hyvin vaarallisen tuulen varoitus on voimassa keskiyöstä alkaen Uudenmaan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa. Varoituksen mukaan vaarallisen voimakas lounaistuuli puhaltaa näillä alueilla puuskissa jopa 25 metriä sekunnissa ja säätilanne on erittäin vaarallinen.

Tuuli voi aiheuttaa näissä maakunnissa vahinkoja laajoille alueille, joilla raivauksen tarve on huomattava. Varoituksen mukaan tiedossa voi olla paitsi pitkiä sähkökatkoja myös katkoja juomaveden jakelussa ja teleliikenteessä.

– Myrskypuuskia voi esiintyä Suomen etelä- ja itäosassa maallakin, ja keskituulessa myrsky on mahdollista eteläisillä merialueilla, meteorologi Joanna Rinne kirjoittaa Forecan sääblogissa.

– Yön ja keskiviikkoaamun tuulet saattavat toteutua jopa ennusteita rajumpina. Sääennustemallit usein aliarvioivat pienikokoisten nopealiikkeisten matalapaineiden keskuksien tuulia.

Myös Varsinais-Suomen pelastuslaitos kehottaa sosiaalisen median palvelu X:ssä varautumaan myrskyyn.

– Sääennusteiden mukaan odotettavissa on kovaa tuulta ja myrskyä. Seuraa tilannetta ja varaudu sähkökatkoihin, tulviin ja ukkospuuskiin. Tuulinen sää jatkuu huomiseen asti, pelastuslaitos kirjoittaa.

Myrskyllä tarkoitetaan, että kymmenen minuutin keskituulen nopeus on vähintään 21 metriä sekunnissa. Myrskypuuska taas on lyhtyaikainen tuuli, joka puhaltaa vähintään 21 metriä sekunnissa.

Muualla Suomessa tuuli ei näillä näkymin yllä aivan myrskylukemiin, mutta yli 15 metriä sekunnissa puhaltavia kovia puuskia ennustetaan keskiviikoksi koko maahan.

– Tilanteeseen kannattaa varautua esimerkiksi ottamalla irtaimistoa talteen pihalta, meteorologi Heikki Sinisalo kehottaa Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa.

Puuskatuulet heikentävät myös ajokeliä jo tiistaista alkaen, Fintrafficin tieliikennekeskus puolestaan varoittaa.

– Liikenteessä kannattaa olla erityisen valppaana ja pitää molemmat kädet tiukasti ratissa, sillä puuskittainen sivutuuli riepottelee autoa helposti, liikennekeskuspäällikkö Sanna Piilinen sanoo Fintrafficin tiedotteessa.

Lehdet ja roudan puute lisäävät riskiä

Pohjois-Karjalassa ja Koillis-Savossa sähköverkkoa operoiva PKS Sähkönsiirto kertoo aloittaneensa varautumisen keskiviikon puuskatuuliin. Yhtiön tiedotteen mukaan puuskien ennustetaan alkavan yhtiön sähköverkon alueella huomisaamuna ja olevan kovimmillaan puoliltapäivin.

– Seuraamme sääennusteiden kehittymistä ja varaudumme niiden mukaisesti. Tällä hetkellä olemme varmistaneet vikojen korjaamiseen reilut 20 asentajaa, käyttöpalveluvastaava Juha Sirviö kertoo PKS Sähkönsiirron tiedotteessa.

Hänen mukaansa alueelle ennustetut puuskat ovat sen verran voimakkaita, että ne voivat kaataa puita sähkölinjoille. Tilannetta pahentaa, että puissa on vielä tähän aikaan vuodesta lehtiä.

– Ne tuovat lisää tuulipinta-alaa, eikä maa ole vielä roudassa, joka sitoisi juuret tiukemmin maahan, Sirviö toteaa.

Ilmatieteen laitos ennustaa tuulen heikkenevän koko maassa keskiviikkoiltaan mennessä.

Peräti 40 senttimetriä lunta Lappiin?

Matalapaineen myötä erityisesti maan pohjoisosassa sataa myös runsaasti vettä jo tiistaina. Lappiin on luvassa illalla jopa lunta tai räntää.

Tiistain ja keskiviikon sademäärä yltää pohjoisessa laajasti 20–40 millimetriin, ja paikoin sataa tätäkin enemmän.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lämpötila on etenkin keskiviikon vastaisena yönä nollan tuntumassa Keski- ja Pohjois-Lapissa. Alueilla melko suuri osa sateesta voi tulla lumena ja räntänä, laitos arvioi. Ajoteille voi myös kertyä lunta tai sohjoa.

Forecan hurjimpien ennusteiden mukaan lunta voisi sataa Keski-Lapissa paikoin jopa 30–40 senttimetriä.

– On hyvin todennäköistä, että Keski-Lapissa mitataan keskiviikkona aamulla syyskauden ensilumi, meteorologi Rinne sanoo.

Hänen mukaansa maassa olevan lumikerroksen paksuudessa tulee kuitenkin olemaan suurta paikallista ja ajallista vaihtelua. Keskiviikon mittaan sateet muuttuvat Lapissa vedeksi, ja vettä on luvassa lisää torstaina.

– Ei ole odotettavissa, että sataneet lumet jäisivät maahan, Rinne toteaa.

Eteläisessä ja keskisessä Suomessa sademäärät ovat pienempiä kuin pohjoisessa. Varsinais-Suomesta Kainuuseen ulottuvalla alueella voi kuitenkin sataa 15–30 millimetriä vettä.

Maan etelä- ja keskiosien sadealueen ennustetaan väistyvän keskiviikkoiltaan mennessä itään. Pohjoisessa epävakainen sää jatkuu vielä torstaina.

Lue myös:

    Uusimmat