Luultua useampi leikkauspotilas saa oireettoman sydänlihasvaurion – kuolemanriski nousee

7:47

Leikkauspotilaat saattavat saada sydänlihasvaurioita useammin kuin on ajateltu. Vauriot ovat monella oireettomia, mutta voivat silti suurentaa potilaan riskiä menehtyä leikkausta seuraavan vuoden sisällä. Havainnot koskevat potilaita, jotka olivat jo valmiiksi suurentuneessa sydänoireiden vaarassa esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudin tai aivoverenkiertohäiriöiden takia.

Katso yllä olevalta videolta, millainen ruokavalio on sydän- ja aivoterveellinen.

Circulation-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat runsaan kahden tuhannen peräkkäisen, ei-sydänperäisessä leikkauksessa olleen potilaan seurantaan.

Potilaat olivat keskimäärin 74-vuotiaita. Heille tehtiin herkistetty verinäytteen troponiini T -mittaus (hs-cTnT), joka kertoo mahdollisesta leikkauksen aikana syntyneestä sydänlihasvauriosta. Testit tehtiin ennen leikkausta ja sen jälkeen.

Testien perusteella sydänlihasvaurioita ilmaantui jopa yhdelle potilaalle kuudesta, mutta huomattava osa potilaista oli lähes oireettomia. Vain osalla potilaista oli rintakipuja ja iskeemisiä oireita ja löydöksiä, jotka olisivat viitanneet sydäninfarktiin.

Sydänlihasvauriot liittyivät huomattavasti suurentuneeseen riskiin menehtyä seurannan aikana. Kuukauden sisällä leikkauksesta sydänlihasvaurioisista potilaista kuoli lähes yhdeksän prosenttia, muista potilaista alle kaksi prosenttia.

Erot havaittiin myös vuoden kuluttua. Tuolloin sydänlihasvaurioisista oli menehtynyt 23 prosenttia, muista potilaista yhdeksän prosenttia.

Tulokset osoittavat sydänlihasvaurion olevan leikkauspotilailla yleinen komplikaatio, joka voi myös suurentaa riskipotilaiden kuolleisuutta. Troponiinimittaukset paljastavat nämä potilaat, mutta on vielä epäselvää, voiko riskejä pienentää.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja