Mainos

Paljon lihaa syövillä on enemmän ääreisvaltimotautia

Lihapainotteista ruokavaliota noudattavat saattavat tuoreen tutkimuksen perusteella sairastua tavallista herkemmin ääreisvaltimotautiin. Kohtuullinen alkoholinkäyttö ja runsas kahvinjuonti voivat puolestaan pienentää riskiä.

Ääreisvaltimotauti eli alaraajojen valtimotauti johtuu valtimoiden seinämien paksuuntumisesta ja tukkiutumisesta. Sen yleisin oire on katkokävely. Pahimmillaan tauti aiheuttaa pahan hapenpuutteen jalassa, minkä seurauksena jalka joudutaan amputoimaan säärestä tai reidestä.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa seurattiin 14 000 aikuista 20 vuoden ajan. Seurannan aikana ääreisvaltimotauti todettiin 1 600 osallistujalla.

Tulokset osoittivat sairastumisriskin suurentuvan sitä enemmän, mitä lihapainotteisempi osallistujan ruokavalio oli. Verrattuna vähiten lihaa syövään neljännekseen eniten lihaa syövien sairastumisriski oli lähes 70 prosenttia suurempi.

Alkoholia kohtuullisesti eli 1–6 alkoholiannosta viikossa juovat sekä vähintään neljä kuppia kahvia päivässä nauttivat sairastuivat puolestaan hieman muita harvemmin. Vertailukohtana olivat osallistujat, jotka eivät käyttäneet lainkaan alkoholia tai kahvia.

Ruokavaliolla on suuri vaikutus sydämen ja verisuonten terveyteen, joten nyt saadut tulokset ovat uskottavia. Tuloksista on silti vaikea päätellä, kuinka suuri osa sairastumisriskistä johtuu lihasta ja kuinka paljon osallistujien muista elintavoista ja ruokavalion muista piirteistä.

Suomessa ääreisvaltimotautia potee noin joka viides yli 65-vuotias. Katkokävely kehittyy heistä noin kahdeksalle prosentille, ja tauti pahenee kriittiseksi hapenpuutteeksi noin kahdella–viidellä prosentilla katkokävelypotilaista. Vuosittain näistä potilaista noin 1 200:lle joudutaan tekemään amputaatio.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Nutrition -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.