Luulitko korjaavasi univajeen pitkillä unilla? Et ehkä sittenkään

Uusi tutkimus viittaa siihen, että viikonlopun pitkät unet eivät välttämättä täysin korjaakaan viikolla kerättyä univajetta. Säännöllinen unirytmi toimii paremmin.

Tutkimuksessa 30 vapaaehtoista alkoi nukkua viikolla rajoitetusti ja nukkui sitten pitkät toipumisunet viikonloppuna. Samaan aikaan vapaaehtoisten terveyttä seurattiin säännöllisin testein ja mittauksin.

Vapaaehtoiset väsyivät huomattavasti univajeen aikana, mutta piristyivät toipumisunen aikana. Kehon tulehdusarvot myös kohosivat univajeen aikana, mutta palasivat toipumisunen aikana normaalille tasolle. Sen sijaan stressihormonitaso pysyi normaalilla tasolla univajeesta huolimatta ja laski entisestään toipumisunen johdosta.

Toipumisuni ei korjaa keskittymiskyvylle aiheutuneita vahinkoja

Tästä huolimatta vapaaehtoisten keskittymiskyky aleni huomattavasti, kun he nukkuivat liian vähän. Edes toipumisuni ei parantanut keskittymiskykyä. Tämä viittaa siihen, että yhden viikonlopun aikana saavutettu toipumisuni ei välttämättä korjaa kaikkia viikon univajeen aiheuttamia vahinkoja.

– Kahden yön toipumisuni ei välttämättä riitä korjaamaan univajeen aiheuttamia vahinkoja ihmisen hälytysvalmiudelle. Tällä voi olla huomattavia vaikutuksia turvallisuusammateissa työskenteleville, kuten terveyshuollon ammattilaisille tai ammattikuskeille, tutkimuksen tekijät kirjoittavat.

Tutkimus antaa tietoa vain yhden tai kahden viikon univajeesta, mutta kierteen toistaminen saattaa aiheuttaa myös merkittävämpiä vahinkoja. Pitkän aikavälin vaikutukset jäävät kuitenkin toistaiseksi epäselviksi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat