Luulitko hevosesi kiintyneen juuri sinuun? Tutkijoilla on ikäviä uutisia

Emilian 5-vuotias tyttö tahtoo lajinsa parhaaksi – treenaa kuudesti viikossa 0:44
Katso myös: Ratsastusta harrastava 5-vuotias Kitte tahtoo lajinsa parhaaksi ja treenaa kuudesti viikossa – katso näyte tytön taidoista videolta!

Ruotsalaistutkijat huomasivat, että hevoset osoittavat kiintymystä niin omistajaansa kuin tuntematonta ihmistä kohtaan. Hevoset vaikuttavat pitävän ihmisiä "turvapaikkana" huolimatta siitä, tunteeko eläin ihmisen ennestään.

Ihminen kesytti hevosen arviolta 5500 vuotta sitten. Sittemmin villihevoset ovat käytännössä kuolleet sukupuuttoon.

Aluksi kesyhevosta käytettiin hyödyksi esimerkiksi maatalous- ja metsätöissä, mutta nykyään hevosesta on tullut lähinnä harrastuseläin. Moni ihminen on luonut hevoseensa vahvan tunnesiteen, mutta tunne ei vaikuta olevan molemminpuolinen.

Ruotsalaisen Linköpingin yliopiston tutkijoiden raportoimat löydökset nimittäin vihjaavat, etteivät hevoset rakasta juuri omistajaansa.

Hevoset rauhoittuivat kenen tahansa ihmisen läsnäolosta

Tutkijat tarkkailivat 26 hevosta, joiden omistaja oli yksityishenkilö. Hevosten kiintymystä omistajaansa kohtaan tarkkailtiin vierastilanne-tutkimusmenetelmällä, jossa hevonen oli joko tutun tai vieraan ihmisen kanssa. Lisäksi omistajilta kysyttiin koulutustavoista ja hevosen persoonasta.

Tulosten mukaan hevoset pitivät sekä omistajaansa että vierasta ihmistä "turvapaikkana", sillä ihmisistä erotettuina hevosten syke nousi. Löydös vihjaa, että hevoset rauhoittuvat ihmisen läsnäolosta, mutta eivät ole kiintyneitä tiettyihin henkilöihin.

Uteliaat hevoset näyttivät olevan läheisemmissä väleissä omistajiinsa. Hevosen ja ihmisen välinen yhteys saattaa vahvistua, jos hevosta kouluttaa positiivisen vahvistamisen kautta, tutkijat esittävät. Tästä on saatu viitteitä myös aiemmassa tutkimuksessa.

Tutkimus ilmestyy joulukuussa tieteellisessä Applied Animal Behaviour Science -julkisussa.

Lue myös:

    Uusimmat