Lutikoiden määrä Helsingissä on lisääntynyt

Lutikoita kulkeutuu helsinkiläiskoteihin etenkin matkatuliaisina. Helsingin kaupungin ympäristökeskus saa edelleen runsaasti kyselyitä kiusallisesta haittaeläimestä, joka käyttää ravinnokseen verta tai ihoa.

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen mukaan lutikoiden määrä on asiakasyhteydenottojen perusteella lisääntynyt selvästi. Ympäristötarkastaja Kaisa Hiltunen sanoo, että matkoilla lutikoilta suojautuminen on hankalaa. Kotiin ne kulkeutuvat useimmiten vielä munina.

– Yleensä vasta puremien ilmaannuttua alkaa epäilys lutikoiden olemassaolosta, Hiltunen kertoo.

Päiväsaikaan lutikoita on vaikea havaita, sillä ne piiloutuvat sänkyjen rakenteisiin, listojen taakse ja seinän halkeamiin.

Matkoilta palattuaan kannattaa pistää kaikki mukana olleet tekstiilit pesukoneeseen. Lutikanmunat tuhoutuvat 60-asteen lämpötilassa. Pakkasaikaan matkatavarat voi viedä esimerkiksi parvekkeelle ja pitää matkalaukkua auki.

Soita havainnosta isännöitsijälle

Lutikat ovat sitkeitä ja niiden torjunta vaatii ammattilaisen apua. Kun omassa kodissa tekee havainnon lutikasta, kannattaa ottaa välittömästi yhteys isännöitsijään. Tuhohyönteiset siirtyvät helposti asunnosta toiseen, minkä vuoksi torjuntaan kannattaa ryhtyä viipymättä.

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen asiakaspalvelu sai viime vuonna sisätilan hyönteisiä koskevia yhteydenottoja lähes 900 kappaletta. Myös verkosta etsittiin neuvoja. Ympäristökeskuksen sisätilojen tuholaisista kertovilla verkkosivuilla oli vuoden aikana tuhansia käyntejä.

Lähde: Helsingin kaupungin ympäristökeskus

Lue lisää:

Kuva: Lehtikuva

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja