Mainos

Lutikkaongelma paisuu Suomessakin – uutena apukeinona nyt myös koirat

Seinälude- eli lutikkaongelma on paisunut Suomessa jo merkittäväksi haitaksi. Tapauksia löydetään vuosittain tuhansia ja kanta leviää maan sisällä.

Lutikoista kuviteltiin päästyn jo eroon, mutta noin kymmenen vuotta sitten tapauksia alkoi löytyä Suomessakin yhä useampia. Vuosikymmenessä lutikkatapausten määrä on jälleen räjähtänyt ja ongelma on tullut jäädäkseen.

– Tuhansia kohteita on vuositasolla ja sitten kun on kartoitettu alueittain, niin näitä on ihan Lappia myöten, mutta suuret kaupungit on ihan kärjessä oikeastaan suuruusjärjestyksessä, Rentokilin tekninen päällikkö Jouni Siltala sanoo.

Kasvinsuojeluseuran tekemien kyselytutkimustenkin mukaan kanta on vahvistunut Suomessakin jo sellaiseksi, että lutikat leviävät vaikka niitä matkailijoiden laukuissa ei meille enää tulisikaan. Otuksia on tavattu kotien lisäksi jo esimerkiksi busseista.

MUISTA NÄMÄ KONSTIT
Sauna
Matkalta tultaessa matkalaukun voi viedä avattuna saunaan. Lämpötilan pitää nousta laukun sisällä kauttaaltaan yli 50 asteen. 

Pakastaminen 
Lutikat kuolevat myös pakastettaessa, mutta lämpötilan tulee olla useamman vuorokauden ajan alempi kuin -15 astetta. 

Hotelli
Tarkista hotellisängyn alustasta löytyykö sieltä lutikan jättämiä pieniä pisteitä eli ulostejälkiä. Jos löydät merkkejä jäljistä vaihda huonetta.

Laukut
Laukkuja ei kannata missään nimessä pitää hotellissa avoimena. Niitä ei kannata myöskään jättää lattialle tai sängyn alle.

– Näihin on törmätty jonkun verran julkisemmissa paikoissa, matkustusvälineissä ja kuljetusvälineissä, mutta pääosa on yksityisten kodeissa, asunnoissa, Siltala kertoo.

Ovela verenimijä

Tavallisimmillaan lutikat kulkeutuvat suomalaiskoteihin ulkomaan matkoilta laukkujen ja vaatteiden mukana. Vaikka matkasta olisi jo pidempikin aika, saattaa vaara vaania edelleen komeron nurkassa.

– Elukka on siitä ikävä, että se voi tosiaan jäädä vaikkapa matkalaukkuun vaatehuoneessa, ja se voi olla kolme kuukautta ilman ravintoa. Sillä on ihan tarpeeksi aikaa löytää sinne makuuhuoneeseen.

Viisas otus seuraakin hiilidioksidia ja löytää lämpöä tuottavan ihmisen nukkumasta, puuduttaa vieläpä ihon ja imee verta ihmisen asiasta mitään tietämättä.

– Se tarvitsee verta elääkseen ja luodakseen uuden nahan, jonka se tekee kuusi kertaa, viikon-kahden välein ja sitten se on aikuinen, Jouni Siltala kertoo.

Naaraat munivat uusia munia ja ongelma saattaa kasvaa varsin nopeastikin.

Koirat tarkempia kuin ihmiset

Tuholaistorjujat etsivät lutikoita epäilyn jälkeen muun muassa sen jättämiä verijälkiä etsimällä. Otukset saattavat kuitenkin piiloutua hyvin esimerkiksi listojen alle, josta niitä ei näe ilman listojen poistamista.

Uusina apureina etsintöihin käytetäänkin nyt koulutettuja koiria. Suomessa työskentelee nyt noin kymmenen hajukoulutuksen saanutta koiraa ja ohjaajaa. 

– Koira löytää lutikan 90 prosentin tarkkuudella ja ihmisten prosentti on noin 30-40 prosenttia. Koira löytää lutikan siinä vaiheessa, kun ihminen vasta epäilee, että olisi joku ongelma, kolmen koiransa kanssa hajuetsintää suorittava Niina Lehti ProNosesta kertoo.

Asuintalon makuuhuoneen patjaan piilotettiin tämän jutun yhteydessä muutama lutikka sinetöidyssä kapselissaan. Alunperin Espanjasta Suomeen töiden perässä muuttaneet Lehden Luti, Kessu ja Sombro -koirat merkkasivat koehuoneen sängynkulman osaavasti. 

Koirien tarkempi vainu ja löytämisprosentti toimii myös monesti psykologisena tekijänä silloin kun ajatus ötököistä ei meinaa poistua.

– Jälkitarkastukset ovat myös tärkeitä. Koiran kanssa saadaan luotua varmuutta siihen, että myös asiakkaan mielestä saadaan poistettua ajatus siitä, että lutikat ovat nyt todellakin kokonaan poissa, Lehti sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.