MTV Uutiset lutikkajahdissa: Huonekaluihin piiloutuvat pirulaiset yleistyneet – tämän takia koiran nenä on ylivertainen apu niiden etsinnässä

6:25

Kaikkien länsimaiden tapaan seinäluteet eli lutikat ovat lisääntyneet voimakkaasti myös Suomessa. MTV Uutiset Live lähti lutikkajahtiin Nihtisillan kierrätyskeskukseen.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan lutikka kulkeutuu kotiin tyypillisesti käytetyn huonekalun kätköissä tai lomatuliaisina matkatavaroissa.

Leviämisen ehkäisemiseksi Tukes suosittelee aina matkan jälkeen matkatavaroiden pakastamista tai lämpökäsittelemistä saunassa. Myös käytetyt huonekalut kannattaa käydä läpi ja tutkia ennen kotiin kantamista.

Pipsa löytää silmälle sokeat ludepiilot

MTV Uutiset tutustui Nihtisillan kierrätyskeskuksessa luteiden etsintään apunaan lutikkakoira Pipsa.

– Koiran nenä on aivan ylivertainen löytämään lutikoita, kertoo lutikkakoiraohjaaja Mia Kantokoski tuholaistorjuntayhtiö Anticimexiltä.

Kantokosken mukaan koiran avulla lutikoita voi löytää paikoista, minne ihmissilmä ei näe.

– Koiran kanssa me voidaan varmistua siitä, että sellaisissa paikoissa missä on tehty torjuntaa, ne on saatu varmasti kaikki tapettua. Vaikka kaikki merkit lutikoista olisivat näkyvillä, niin tiedämme, että siellä ei ole mitään enää elossa.

Toimi näin, jos epäilet lutikkainvaasiota

Lutikkakoira koulutetaan tehtäväänsä yksinkertaisesti – lutikka purkkiin koiralle haisteltavaksi, jonka jälkeen koira palkitaan. Koirille suoritetaan harjoituksia myös työpäivien tauoilla, jotta työ- ja hajukyky pysyy kunnossa.

Jos epäilee, että kotona on lutikoita, kannattaa Kantokosken mukaan ottaa välittömästi yhteyttä joko isännöitsijään tai alan ammattilaisiin.

– Parhaimmat keinot (päästä lutikoista eroon) ovat kuuma, kylmä tai torjunta. Me käytämme myrkytöntä torjuntamenetelmää, mikä toimii erittäin hyvin, Kantokoski jatkaa.

Lutikkakoirat on koulutettu haistamaan juuri eläviä lutikoita, joten kodin muiden tuholaisten torjuntaan niitä ei pidä hyödyntää. Kantokoski korostaa, että koirien ei haluta kykenevän tunnistamaan muita tuholaisia, sillä niiden torjunnassa tarvitaan usein myrkkyjä, joilta voi lutikkajahdissa välttyä.

– Paikoissa, jonne emme näe, haluamme olla varmoja, että (koiran haistama tuholainen) on juuri lutikka, Kantokoski tähdentää.

Kierrätyskeskuspomoa ei huoleta

Nihtisillan kierrätyskeskuksen myyntipäällikkö Jani Sintonen seuraa Pipsan lutikkajahtia rauhallisin mielin.

– Anticimex käy meillä säännöllisesti huonekalujamme läpi, toki henkilökuntamme tarkastaa ne myös itse. Onneksi luteita ei ole löytynyt nyt eikä aiemminkaan.

Huonekalu vietäisiin välittömästi kaatopaikalle tuhottavaksi, jos siitä löytyisi tuholaisia. Sintosen mukaan kierrätyskeskusten huonekaluja on turvallista hankkia, riskituotteita sen sijaan ovat tarkastamattomat, roskalavoille jätetyt huonekalut.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja