Mainos

Luottotappiopalautukset kohensivat Skopin tulosta

Aikaisempina vuosina kirjatuista luottotappioista saadut palautukset kohensivat Yrityspankki Skopin alkuvuoden tulosta. Skop-konsernin liikevoitto nousi vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana 281 miljoonaan markkaan, kun se viime vuonna oli 65 miljoonaa.

Jo tappioiksi kirjatuista luotoista saatiin palautuksia kaikkiaan 264 miljoonan markan edestä. Luotto- ja takaustappiota kirjattiin kesäkuun loppuun mennessä bruttomääräisesti 26 miljoonaa markkaa. Määrä on 45 miljoonaa markkaa pienempi kuin vuotta aiemmin. Konsernin voitto ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja oli alkuvuonna 358 miljoonaa. Viime vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana voittoa kertyi 46 miljoonaa markkaa.

Skopin rahoituskate nousi alkuvuonna 50 miljoonaan markkaan. Vielä vuosi sitten rahoituskate oli 28 miljoonaa miinuksen puolella. Skopin mukaan viime vuonna myydyn kiinteistökannan aiheuttaman rahoitusrasitteen poistuminen on parantanut rahoituskatetta selvästi. Lisäksi alkuvuoden rahoituskatetta paransivat 43 miljoonan markan kertaluonteiset korkotulot.

Tase supistui

Konsernin tase oli kesäkuun lopussa 2,5 miljardia markkaa, kun se vuosi sitten oli 4,4 miljardia. Tase supistui viime vuoden kesäkuusta 43 prosenttia ja kuluvan vuoden alusta 25 prosenttia. Skop katsoo, että sen järjestämättömien ja nollakorkoisten saamisten määrä on vähentynyt olennaisesti. Saamisia oli 317 miljoonan markan edestä, kun viime vuonna niitä oli vielä yli miljardin markan verran. Myös pankin toimintaan liittyvät oikeudelliset riskit ja oikeudenkäyntikustannukset ovat pienentyneet muun muassa Neitsytsaarten hotellikiistan toukokuisen sovintoratkaisun ansiosta.

Ilman Suomen valtion ja Valtion vakuusrahaston aiemmin maksamaa runsaan viiden miljardin markan pääomatukea Skopin ja sen konsernin oma pääoma olisi kuitenkin yhä 4,2 miljardia markkaa negatiivinen. Koska pankki saa jakaa osinkoa vain, jos voitonjakokelpoiset varat siihen riittävät pääomatodistuksille maksettavan täyden koron jälkeen, on todennäköistä, ettei Skop saavuta osingonmaksukykyä. Skop keskittyy liiketoiminnassaan vain olemassa olevien asiakassuhteiden hoitamiseen, ja pyrkii supistamaan liiketoimintojaan niin, että pankki voidaan mahdollisimman joustavasti muuttaa vakuusrahastolain tarkoittamaksi omaisuudenhoitoyhtiöksi.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.