Luottamusmies ärähtää: Suomen pitäisi vaatia Nokiaa säilyttämään työpaikat

Espoon Nokian ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilö Tuula Aaltola kummeksuu Suomen poliittiisia päättäjiä, jotka eivät vaadi Nokiaa sitouttamaan työpaikkoja Suomeen.

– On se kumma, jos valtio ei ärähdä isolle tukiensa saajalle. Nokia kuitenkin hyötyy tässä. Nokialta pitäisi vaatia sitoutumista. Ministeri Jan Vapaavuorenkin tämän päiväiset kommentit olivat ihan ympäripyöreät.

Aaltolan mukaan nyt Suomi voisi vielä vaikuttaa työpaikkojen säilymiseen täällä.

– Ranska on selvästi poliittisesti taitavampi tässäkin asiassa. Pelkään, että Ranskassa on tehty poliittisia sitoumuksia. Ranskalaiset vetävät avoimesti kotiinpäin, toteaa Aaltola.

– Ranskan valtiohan omistaa osan Alcatelista. Se vaatii, että työpaikkoja ei vähennetä Ranskasta. Tämä voi tarkoittaa, että vähennys koskenee Suomea.

Aaltola on varma siitä, että jotain kauppaa on käyty puolin ja toisin.

– Toivottavasti mitään hullua ei ole sovittu. Onneksi Nokia on sentään omistajana enemmistössä. Se on huojentavaa.

Tässä voi olla järkeä - saimme asiakkuuksia ja markkinoita

Aaltolan mukaan nokialaiset jäsenet ovat kyselleet, onko tässä järkeä?

– Voihan tässä olla järkeä. Ostimme kaupassa markkinoita ja asiakkuuksia, joita Nokialta on puuttunut. Samaa yritimme jo Motorolan kaupassa.

– Tuotteemme täydentävät toisiaan. Meillä on joitain päällekkäisyyksiä, mutta niissä Nokian tuote on selvästi parempi.  

Aaltolan mukaan on selvää, että hallinto on päällekkäistä. 

– Jos meillä on samanveroiset hommat ja osaaminen molemmissa maissa samassa työssä, niin silloin ranskalaisten työntekijän kalliimpi irtisanomisenhinta painaa. Mutta Siemens verkkoyhtiön kohdalla näimme, että se ei suojaa kuitenkaan täysin irtisanomiselta.

Aaltola toivoo, että kaupan jälkeen työntekijät saisivat nopeasti päätökset muutoksista. Nokia-Siemens kaupan kohdalla päätökset tehtiin puolessa vuodessa.

– Ihmiset miettivät,  mitä tämä tarkoittaa omalla kohdalla? Säilyykö työpaikka? Se on se päällimmäisin huoli, sanoo Aaltola.

Aaltolan mukaan uusi yritys aloittaa aikaisintaan 1.7.2016

Lue myös:

    Uusimmat