Mainos

Nokian yt-pommi: Potkut uhkaavat joka viidettä Suomessa – "järkytys, toivomme kunnon perusteluja"

2:16

Joka viidettä Nokian työntekijää Suomessa uhkaa irtisanominen. Vaikka yt-neuvotteluja osattiin odottaa, järkyttää määrä luottamushenkilö Tuula Aaltolaa. 

– Järkyttävää. Toivomme saavamme kunnon perusteluja vähennyksille. Ja, että tukitoimet ovat hyviä, niinkuin Nokialla on ollut tapana, sanoo luottamushenkilö Tuula Aaltola MTV:lle.

Aaltola toivoo, että vähennyksiä tehdään lopulta merkittävästi vähemmän kuin yhtiön arvioimat 1300 työpaikkaa. Hän muistelee NSN-aikojaan, jolloin 1200 työpaikan vähennyssuunnitelmat vähenivät lopulta puoleen. 

Vähennykset väärin päin

– Pääkonttoritoiminnoissa odotettiin vähennyksiä, mutta toivoimme, että ne kohdistuisivat enemmän Ranskaan kuin Suomeen. Nyt on pelko, että se on mennyt väärinpäin. 

Espoon yksikköön kohdistuu noin puolet Nokian vähennyksistä. Aaltola ei osannut yhtiön tiedotteen perusteella arvioida vielä, mistä leikataan.

– Tiedettiin, että päällekkäisyyksiä Alcatel Lucentin kanssa on, mutta tämä määrä ei kyllä selity vain niillä. Luku on niin iso, että vaikea uskoa, että maailmanlaajuisesti näin paljon vähennetään. Muiden maiden lukuja emme tiedä, olemme olleet niissä lehtien varassa, sanoo Aaltola MTV:lle.

Aaltola uskoo silti vakaasti, että pääkonttori pysyy Suomessa ja Espoossa.

Nokia perustelee irtisanottavien suurta määrää päällekkäisyyksillä.

– Kun kaksi isoa yritystä yhdistyy eli Nokia ja ranskalainen Alcatel Lucent, niin syntyy päällekkäisyyksiä. Erityisesti verkkotoiminnassa, sanoo Nokian talous- ja rahoitusjohtaja Timo Ihamuotila.

Suomi yhä tärkeä

Henkilöstön edustajien kanssa Nokia aloittaa neuvottelut uudesta bridge-ohjelmasta. 

- Pyrimme tässä erittäin hankalassa tilanteessa löytämään mahdollisesti irtisanottaville mahdollisimman järkeviä ja fiksuja vaihtoehtoja, sanoo Nokian talous- ja rahoitusjohtaja Timo Ihamuotila MTV:lle.

Bridge-ohjelmassa vaihtoehtoina voi olla uudelleentyöllistyminen Nokian sisällä, tai apu uuden työpaikan löytymisestä Nokian ulkopuolelta sekä uudelleenkoulutus ja yrittäjyys.

– On liian aikaista sanoa nyt, kuinka paljon satsaamme tähän bridge-ohjelmaan rahallisesti. siitä neuvotellaan henkilöstön edustajan kanssa, sanoo Ihamuotila.

Yt:t 30 maassa

Nokia sanoo, että kyse on globaalista muutoksesta ja yt-neuvotteluja käydään 30 maassa. Asiassa edetään maakohtaisesti, eikä kaikkia poispotkittavien määriä kerrota. Esimerkiksi Saksassa suunniteltu maksimivähennys on noin 1400 henkilöä. Nokian mukaan Ranskassa henkilöstövähennyksiä oli tehty paljon jo ennen yhdistymistä.

– Ei tämä muutos kohdistu vain Suomeen, eikä Suomen osuus ole tässä mitenkään suurin. Molemmilla yrityksillä on ollut noin 50 000 työntekijää ja yhteensä siis 100 000 eli siksi nämä päällekkäisyydet ovat myös isoja, selittää Ihamuotila.

Ei lupausta tulevasta

Noin puolet leikkauksista kohdistuu Espooseen ja 1/4 osa Tampereelle ja 1/4 osa Ouluun.

Olivatko nämä nyt Nokian viimeiset irtisanomiset, siihen ei talousjohtaja anna lupausta.

– Tottakai toivomme pääsevän kannattavaan kasvuun, mutta mitään vakuuksia tällaisesta ei voi antaa, sanoo Ihamuotila.

0:58

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.