Luontoon viskattu tölkki voi koitua lehmän kohtaloksi – "Kulkeutuu ruokatorven läpi pötsiin, repien haavoja koko matkalle"

Peltojen kautta rehun sekaan päätyvät alumiinin sirpaleet voivat vaurioittaa nautaeläimen ruoansulatuselimistöä vakavasti.

Juvalainen karjatilallinen Joel Puhakainen törmäsi kylätien varrelle, pellon reunaan jätettyyn lonkerotölkkiin ja kirjoitti löydöstään kantaaottavan Facebook-julkaisun tiistaina.

Hänen mukaansa luontoon hylätyt juomatölkit päätyvät helposti pelloille, mistä korjataan rehua nautakarjan syötäväksi.

– Se menee niittomurskaimesta läpi ja siitä paalaimen silppuriterien läpi revittynä paaliin. Paalista ruokintapöydälle ja siitä alumiinisirpaleet kulkeutuvat lehmän ruokatorvenläpi pötsiin, repien haavoja koko matkalle, mies kirjoitti päivityksessään.

Ruoansulatukseen päätynyt metallisilppu voi aiheuttaa eläimelle suurta tuskaa, pahoja tulehduksia ja paiseita sisäelimiin. Pahimmassa tapauksessa tölkin aiheuttama loukkaantuminen voi johtaa ennenaikaiseen kuolemaan.

Palasia kaivetaan usein rehun seasta

MTV Uutiset kertoi kesäkuussa Tervakankareen maitotilalla Salossa tapahtuneesta tapauksesta, jossa alumiininen pala koitui vastapoikineen Kutriina-lehmän kohtaloksi.

Tilan toisen omistajan, Kalle Lehtisen mukaan lehmän tappanut sirpale oli mitä todennäköisimmin peräisin juomatölkistä. Lehtinen kertoi tuolloin, että myös kolme muuta hänen omistamaansa lehmää on kuollut metallinpalaan.

Limousin-lihakarjaa kasvattava Puhakainen kertoo, että toistaiseksi yksikään hänen tilansa nautaeläimistä ei ole kuollut juomatölkin aiheuttamiin vammoihin, mutta toteaa, että alumiinin palasia on kaiveltu rehun seasta hänenkin tilallaan joka vuosi.

– Jos ajatellaan pelkästään meidän tilaa, niin kyllä tölkkejä vuosittain on rehun seassa ja se tarkoittaa, että koko Suomen mittakaavassa tätä tapahtuu paljon.

Puhakaisen mukaan ongelmaa vastaan on vaikea taistella, sillä kaikkia eläimien syömiä rehupaaleja ei voida tarkastaa yksitellen.

– Osa niistä laitetaan ruokintahäkkeihin ilman, että niitä avataan. Osa kyllä levitetään ruokintapöydille, mutta kesällä ja talvella osa menee kokonaisena paalihäkkiin, mistä lehmät syövät niitä omatoimisesti. Ei silloin tule käytyä läpi, että mitä sieltä paalista löytyy.

"Mikä on ratkaisu ihmisten laiskuuteen?"

Karjankasvattaja kertoo turhautuneensa ihmisten laiskuuteen ja ihmettelevänsä tölkkejä luontoon jättävien välinpitämättömyyttä. Pahimmillaan nautaeläimen kuolema voi merkitä karjatilalliselle tuhansien eurojen menetystä.

– Tölkki liikkuu luonnossa pitkän ajan, eikä häviä minnekään. Jos heitän sen luontoon tänä vuonna, se voi löytyä sieltä vielä kolmenkin vuoden kuluttua.

– Kuinka iso pantin tulisi olla, että ne tölkit jäisivät heittämättä? Mikä on ratkaisu ihmisen laiskuuteen? hän kysyy.

Lue myös:

    Uusimmat