Macy-lehmä kuoli metallitölkkiin – omistaja katkerana, raivo repesi somessa: "Mikä siinä on, että kaikki pitää heittää pitkin teiden varsia"

Pohjois-Pohjanmaalla Leinolan maitotilalla herättiin aamulla järkytykseen. Maitotilan Macy-lehmä oli kuollut metallipalan aiheuttamaan verenvuotoon yön aikana.

Tilan omistaja Tapio Leinonen arvelee kuoleman aiheuttajaksi rehun seassa lehmän mahaan kulkeutunutta metallitölkin palasta.

Hän julkaisi tilansa Facebook-sivulla päivityksen, jossa hän toivoi ihmisten kiinnittävän enemmän huomiota roskien viemiseen roskakoriin saakka. Aamulla tehty päivitys on kerännyt jo tuhansia tykkäyksiä, yli tuhat kommenttia sekä toistakymmentätuhatta jakoa.

"Me oltiin illalla toiveikkaita"

Kaikki sai alkunsa siitä, kun Macy-lehmä alkoi voida huonosti perjantaina. Maitotilan väki hoiti sairasta lehmää pellavalimalla ja kipulääkkeillä. Lisäksi he laittoivat lehmälle niin sanotun pötsimagneetin, joka kerää metallia lehmän mahassa.

Macyn vointi ei hoidosta huolimatta parantunut, joten Leinoset päättivät kutsua paikalle eläinlääkärin. Hän antoi diagnoosiksi mahahaavauman ja sisäisen verenvuodon.

Talonväki kävi illalla nukkumaan toiveikkaina siitä, että Macy vielä tervehtyy kuntoon.

– Me oltiin illalla toiveikkaita, ettei lopetettu sitä.

Macy kuoli yön aikana

Hoidosta huolimatta Macy-lehmä kuoli yön aikana. Vaikka Leinosen tilalla on paljon lehmiä, myöntää Timo-isäntä kuoleman olevan kova paikka.

– Aina se on ikävä asia, kun lehmä menetetään. Vaikka se on taloudellinen menetys, se on paljon muutakin, mies kertoo.

Leinonen arvelee, että verenvuodon aiheutti hyvin todennäköisesti metallitölkin palanen, jonka Macy oli saanut mahaansa rehun mukana.

Täyttä varmuutta asiasta ei ole, koska lehmälle ei ole tehty eikä Leinosen mukaan tulla tekemään ruumiinavausta. Lehmille suoritetaan ruumiinavaus niissa tapauksissa, kun useita lehmiä kuolee samalla kertaa.

– Lehmän pötsi möyhentää rehua sellaisella liikkeellä, että se repii hirveästi, jos siellä seassa on sinne kuulumatonta.

Leinosen mukaan metallitölkin lisäksi vastaavia turmia voivat aiheuttaa myös kovat muovinpalaset. Tilan ruokintalaitteessa on asennettu magneetti, joka kerää rehun seasta metallinpalaset talteen. Ongelma kuitenkin on se, ettei magneettiin tartu pienet alumiinitölkinpalaset tai muoviosat.

Turha kuolema harmittaa

Eniten Leinosta harmittaa se, että Macy todennäköisesti kuoli turhaan. Jos syynä olisi metallitölkin palanen, kuoleman olisi voinut välttää sillä, että tölkin juoja olisi laittanut sen roskakoriin.

Leinonen tarttuikin omalta osaltaan asiaan aamulla ja kirjoitti Facebookiin toiveen, että jokainen ihminen huolehtisi omat roskansa roskakoriin saakka.

– Tympäsi aamulla niin paljon, että ajattelin kun vappu on tulossa, että jos yksikin ihminen kerää roskansa tuon ansiosta, se kannattaa.

Leinonen arvioi, että Suomessa kuolee vuosittain satoja lehmiä metallinpalasten takia. Hänen tilallaan vastaavantyylinen tapaus on käynyt jo kahdesti aiemmin vuoden aikana. Hän kuitenkin tähdentää, ettei kuolinsyystä voi olla täysin varma, koska ruumiinavauksia ei ole tehty.

– Olipa Macyn kuolinsyy mikä tahansa, tämä asia on tärkeä, ettei ihmiset heittäisi roskia.

Päivitys kerää kommentteja Facebookissa

Tapio Leinosen tekemä Facebook-päivitys on kerännyt jo yli tuhat kommenttia. Kommentoijien keskuudessa roskaaminen ei saa minkäänlaista ymmärrystä.

– Aina valitetaan koirankakasta teiden varsilla mutta kaikki muu roina jää valittajilta näkemättä, eräs kommentoi.

– Ihminen on ajattelematon! Nytkin tien päällä ollessa näkee erittäin siivottomia teitten varsia, sanoo toinen.

– Mikä siinä on että kaikki tölkit, pullot, pikaruokajätteet ym. Pitää nakella pitkin teiden varsia...veisivät roskiin tai sotkis kotonaan.

Kommentoijat ehdottavat myös ratkaisuja ongelmaan. Eräs ehdottaa ratkaisuksi sitä, että juomatölkin pantti korotettaisiin viiteen euroon.


Lue myös:

    Uusimmat