Mainos

Alumiininpala koitui vastapoikineen Kutriinan kohtaloksi – ”Kannattaa miettiä, kuuluuko roska luontoon”

Tervakankareen maitotilalla Salossa sattui viime perjantaina harmillinen tapaus, jossa alumiininen pala koitui vastapoikineen Kutriina-lehmän kohtaloksi.

Tyhjien juomatölkkien heittämisellä auton ikkunasta voi olla arvaamattomia seurauksia. Tienvarsiin heitetyt tölkit saattavat siirtyä tuulen mukana pelloille, joista kerätään heinää lehmille rehuksi. Näin uskotaan käyneen Tervakankareen tilan Kutriina-lehmälle, joka kuoli perjantaina syötyään metallinpalan.

– Lehmällä on monta mahaa, eikä se kestä metallia, tilan toinen omistaja Kalle Lehtinen kertoo.

Lehtisen mukaan Kutriinan kohtaloksi koitunut pala on todennäköisesti peräisin tölkistä. Metallia voi toki irrota myös rehustuskoneista.

Kutriinan havaittiin syöneen metallia, kun sen lanta muuttui mustaksi, mikä tarkoittaa lannan sisältävän verta. Lehmät lisäksi käyttäytyvät Lehtisen mukaan eri tavalla silloin, kun niiden vatsalaukussa on verenvuoto.

Kaikeksi harmiksi Kutriina-lehmä oli vain muutamaa päivää ennen tapaturmaa saanut vasikan.

– Kutriina oli poikinut keskiviikkona ja perjantaina se kuoli. Vasikka juo nyt toisten lehmien maitoa.

Lehtinen kertoo toimineensa maitotilallisena 18 vuotta. Tänä aikana kolme lehmää on menehtynyt elimistöön joutuneeseen metallinpalaan.

– Yleensä esimerkiksi naulan syöneelle lehmälle annetaan magneetti, joka pysäyttää metallisen naulan. Magneetti on pelastanut useita lehmiä, mutta alumiiniseen tölkkiin magneetti ei sen sijaan tartu.

Tervakankareen maitotilan Facebook-julkaisua Kutriina-lehmän kohtalosta on jaettu jo yli 3800 kertaa ja siinä on lähes 200 kommenttia. Lehtisen mukaan valtaisa some-suosio tuli yllätyksenä.

– Oli hauska seurata, miten äkkiä asia levisi sosiaalisessa mediassa. Moni kirjoitti, että he eivät ole koskaan tulleet ajatelleeksi, että näinkin voi käydä. Hyvä, että ihmiset valistuvat.

Lehtinen toivookin auton ikkunoista roskia heittelevien miettivän tekonsa mahdollisia seurauksia. Lehtinen sanoo, että tölkkejä löytyy pelloilta aivan liian usein.

– Kannattaa miettiä, kuuluko se roska luontoon. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.