Mainos

Luonto-Liitto: Susi kuuluu Suomeen

Puolenkymmentä luontoliittolaista on retkeillyt susien perässä tällä viikolla Ilomantsissa. Lumisateista huolimatta heidän onnistui löytää kahdet suden jäljet. Retkeilyn päätti keskustelu Ilomantsin kunnanisien kanssa kunnan esittämästä susien siirtoistutuksista muualle Suomeen. Luonto-Liitto sanoo kannattavansa lämpimästi tätä esitystä.

Suunnitteilla olevaa susien siirtoistutushanketta vetää Luonnonsuojeluliitto, ja siinä ovat mukana mm. Luonto-Liitto ja Pohjois-Karjalan riistanhoitopiiri.
-Ei ole oikein, että vain itäsuomalaiset kantavat vastuun susista, Luonto-Liiton projektisihteeri Riku Lumiaro sanoo.

Mikäli hanke toteutuu, niin susia siirretään Länsi-Suomeen ja maan sisäosiin.
-Kyseessä ei ole mikään salahanke, vaan siinä on päästävä yhteisymmärrykseen siirtoalueilla asuvien ihmisten kanssa, Luonto-Liiton pääsihteeri Tuomas Rantanen vakuuttaa.
Hänen mukaansa siirtoistutuksista on saatu hyviä kokemuksia muualla maailmassa.
-Kun susille kiinnitetään radiopannat, niin niiden liikkeitä voidaan seurata satelliitin kautta. Pantaan voidaan myös asentaa nukutuspatruuna, joka laukaistaan, jos ongelmia ilmenee. Täysin kontrolloituna projekti voi toimia myös turhan susipelon hälventäjänä, Rantanen uskoo.

Pohjois-Karjalan riistapäällikkö Juha Kuittinen tähdentää, etteivät siirtoistutukset ole ratkaisu maakunnan susivahinkoihin.
-Jatkossakin on metsästyksellä voitava kontrolloidusti säädellä susikantaa, hän tähdentää. Maakunnassa vakituisesti asuvien susien määräksi hän arvioi puolenkymmentä yksilöä, mikä on vähemmän kuin kahtena viime vuotena.

Mikäli susien siirtoistutuksiin ryhdytään, niin silloin Kuittisen mukaan on selvitettävä kaksi perusasiaa.
-Ensinnäkin se, hyväksyvätkö paikalliset asukkaat susien siirtämisen heidän alueelleen. Toiseksi on selvitettävä, onko kyseisellä alueella riittävästi luontaista ravintoa sudelle.

Mikäli luontaista ravintoa ei ole riittävästi, niin silloin Kuittisen mukaan voi käydä kuten Ilomantsissa on käynyt.
-Sudet tulevat pihoihin, eikä se asukkaiden lisäksi ole hyväksi susillekaan, Kuittinen sanoo.

Maanantaina alkaneen ja torstaina päättyneen susiretkeilyn aikana luontoliittolaiset hiihtivät lähes 50 kilometriä ja ajoivat autolla noin 500 kilometriä. Susien jälkiä etsittiin myös moottorikelkan avulla.
-Löydettyjen jälkien määrä ei ollut pettymys. Olemme iloisia, että löysimme nämä kahdet jäljet, Riku Lumiaro kuvaili tunnelmia retken jälkeen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.