Luonnonsuojeluvirasto tutki ihmisten selfieitä – tyrmistyttävä löydös: "En voinut uskoa, miten moni julkaisi kuvia itsestään..."

Ihmiset vaarantavat henkensä Delhin jättisillalla – ottavat hengenvaarallisia selfieitä 0:37
Ihmiset vaarantavat henkensä kuvien vuoksi! Esimerkiksi Delhissä sijaitsevalla jättisillalla otetaan hengenvaarallisia selfieitä.

"Täydellistä lomakuvaa" metsästävät ihmiset ovat haitaksi uhanalaiselle hylkeelle. Turistien selfiehimo ajaa usein eläinten edun edelle, kertoo hyljetutkimus.

Ihmisten selfiehimosta on ankeita seurauksia paitsi heille itselleen, myös luonnolle. Luonnonsuojelututkijoiden mukaan täydellisen kuvan metsästäjät ottavat kuvia, jotka voivat olla haitallisia herkille luontokappaleille, kertoo Route Fifty.

Havaijilla toimivat luonnonsuojeluviranomaiset joutuvat usein muistuttamaan turisteja ja paikallisia siitä, ettei uhanalaisia eläimiä tulisi lähestyä. Kansan selfiehimo kuitenkin ajaa usein eläinten edun edelle.

Kävivät läpi 2 300 Instagram-kuvaa

Yhdysvaltain kauppaministeriön alaisen, meriä ja ilmastoa tutkivan tiedeviraston tutkimuksessa käytiin läpi yli 2 300 Instagram-kuvaa, joissa oli käytetty hashtagia #monkseal. Kyseinen neomonachus schauinslandi -lajin hylje elää Havaijilla ja on uhanalainen.

Tutkimuksessa havainnoitiin kuvia vuoden ajalta välillä 2014–2015. Tulokset olivat surullisia.

18 prosentissa kuvia ihminen selvästi häiritsi hylkeitä, joiden kanssa otti selfietä. Hylkeet ilmaisevat stressiä esimerkiksi katsomalla pois ja avaamalla suunsa. Ne voivat myös paeta mereen.

Ohjeiden mukaan hyljettä tulee seurata vähintään 15 metrin päästä. 22 prosentissa kuvista ihminen kuitenkin oli noin kolmen metrin päässä hylkeestä.

"En voinut uskoa, miten moni julkaisi kuvia itsestään lähellä hyljettä"

– En voinut uskoa, miten moni julkaisi kuvia itsestään lähellä hyljettä, tutkimusta johtanut Mark Sullivan kommentoi.

Tutkijoille voidaan jakaa poikkeuslupia hylkeiden häiritsemiseen, mutta Sullivan huomauttaa, että luvan saatuaankin hän varmistaa, ettei häiriköi eläimiä.

– En tekisi työtäni oikein, jos en näkisi vaivaa sen eteen, etten pelota niitä veteen.

Viranomaiset keräävät myös yleisöltä tietoja hyljehavainnoista, mutta huomauttavat, etteivät sosiaalisen median julkaisut ole kattava tapa tarkkailla hylkeitä. Niistä puuttuu tärkeitä tietoja, kuten hylkeen tarkka havaintopaikka.

"Löysimme kuvia, joissa kuvattiin häirintää"

Instagram-kuvista kuitenkin paljastui jotakin, mitä muut havainnot eivät tarjoa: ihmiset selvästi häiritsevät hylkeitä.

– Löysimme Instagramiin julkaistuja kuvia, joissa kuvattiin häirintää tai kanssakäymistä hylkeen kanssa paljon todennäköisemmin kuin tavanomaisissa näköhavaintoraporteissa, tutkijat toteavat.

Ihmiset eivät osaa "lukea" hylkeitä

Tilanne on ongelmallinen, sillä hylkeet metsästävät iltaisin. Rannalla lekottelu on niiden lepoaikaa, joka keskeytyy kuvaajien vuoksi.  Jos hylje siirtyy mereen kesken kuvauksen, se on häiriintynyt tilanteesta.

Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että kansalaiset eivät tiedä tätä, eivätkä he osaa lukea hylkeen stressin merkkejä.

Lue myös:

    Uusimmat