Luonnonsuojelujärjestöltä järkyttävä arvio: Sukupuutto uhkaa jo lähes kolmeakymmentä prosenttia eläinlajeista – tilanne ei ole kuitenkaan toivoton

Korkeasaaren eläintarhan johtaja Sanna Hellström kertoo, mihin eläintarhoja tarvitaan 17:02
Kuudennen sukupuuttoaallon edessä eläintarhoja tarvitaan enemmän kuin koskaan, arvioi Viiden jälkeen -ohjelman erikoishaastattelussa Korkeasaaren johtaja Sanna Hellström.

Jopa 28:aa prosenttia eläin- ja kasvilajeista uhkaa sukupuutto, kertoo Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN. Järjestö perustaa tietonsa Punaisen listan arviointiinsa, jossa se otti huomioon yli 138 000 eläinlajia.

Syitä sukupuuttouhkaan ovat muun muassa ilmastonmuutos, eläinten elinympäristöjen tuhoutuminen ja laiton eläinkauppa. Ilmastonmuutos uhkaa etenkin pienillä saarilla tai vastaavilla suppeilla alueilla eläviä kotoperäisiä eläin- ja kasvilajeja.

Viime vuodet ovat kohdelleet kaltoin muun muassa hailajeja, joista lähes kaksi viidestä on IUCN:n arvioinnin mukaan uhanalaisia. Uhanalaisten lajien määrä on lisääntynyt kolmanneksella vain seitsemässä vuodessa.

IUCN päätyy arvioinnissa samankaltaisiin tuloksiin kuin YK toissa vuonna, jolloin sen biodiversiteettiasiantuntijat arvioivat kuudennen sukupuuttoaallon olevan jo ovella. YK arvioi, että kaikkiaan lähes miljoonaa lajia uhkaa sukupuutto.

– Jos suuntaus jatkuu nykyisenlaisena, meillä on pian käsissämme mittava kriisi, sanoo IUCN:n Punaisen listan yksikön johtaja Craig Hilton-Taylor uutistoimisto AFP:lle.

IUCN:n mukaan tilanne ei kuitenkaan ole toivoton, sillä eliökantoja on mahdollista myös elvyttää. Esimerkiksi neljä kaupallisesti kalastettua tonnikalalajia on onnistuttu vuosikymmenen kuluessa pelastamaan uhanalaisuuden partaalta.

Lue myös:

    Uusimmat