Luomu- vai punainen maito terveydeksi? Antti Heikkilä vastasi katsojien kysymyksiin

Antti Heikkilä oli viime viikolla Studio55.fin verkkovieraana. Jos et päässyt tuolloin seuraamaan vastailua, alla kooste katsojien kysymyksistä ja Antti Heikkilän vastauksista. Vierailun aiheena oli maito.

Saako Suomesta lainkaan sellaista maitoa, mikä tulee sellaisesta karjasta, jolle on syötetty luonnollista ravintoa eli ruohoa? Mistä tiedän, mitä maitokarjalle on syötetty, kun ostan maitoa, voiko sitä tiedustella jostakin? Ja lisäksi: kiitos sinulle, kun jatkat rehellistä ja tinkimätöntä linjaasi aivopestyjen suomalaisten kritiikistä huolimatta!

T:jt

Kyllä saa. Kannattaa kysellä. Helsingissä esimerkiksi Hakaniemen hallissa Lentävä Lehmä myy sellaista. Tampereella kauppahallissa tietävät jne. Netistä löytää lisää.

Hei, onko täysmaito terveellistä, kannattaako sitä juoda terveydellisistä syistä?

T:mon

Ei sinänsä tarvitse käyttää, mutta maitotuotteet ovat keskeinen elementti meidän perinteisessä ruokavaliossamme. Ja jos käyttää, niin sitten kunnon tavaraa.

Aikuisella tyttärelläni on äkäinen atooppinen ihottuma erityisesti käsissä ja selässä. Välillä on tosi tuskainen kutina ja iho on rikki.Ei ole päässyt selvyyteen, mitä pitäisi syödä tai jättää syömättä. Sanoi tekevänsä vaikka mitä, että iho rauhoittuisi.Kiitos etukäteen. Kiitos myös suomalaisen maidon puolesta

T:lemmun hoitaja

Kokeile viljatonta ruokavaliota 2 kk. Yleensä häviää.

Hei! Vuonna -73 oli maitolakko, ettei saanut kaupasta maitoa. Hain rantakartanosta maitoa ja vein sitä töihinkin. Niin kuinka ollakaan minä, aikuinen mies ja kaksi lasta tuli ripuliin. Mikä oli vikana, oliko vatsa totuunut niin kaupan maitoon, ettei se kestänyt raakamaitoa suoraan lehmästä? Kaksi 3-vuotiasta joutui sairaalahoitoonkin siitä. Minulla tämä kesti viikon, jona aikana paino putosi 5 kiloa.

T:arlian42

Yleensä johtuu siitä, että bakteerikanta on tyystin erilainen, jolloin voi viedä aikaa, kun suolisto tasapainottuu.

Ministeriön virkamies oli toimittajan haastattelussa niin etevä, että tiesi syyn, miksi matilalta tuleva maito on epähygineenistä. Syy oli: koska lehmän maito tulee takapäästä, niin ei sitä voi myydä suoraan tilallta. Niin eteviä on ministeriön virkamiehet.

T:Markus

Voi jessus. Ilmeisesti ei muista, että itsekin on syntynyt "takapäästä".

Lehdissä on puhuttu nyt paljon punkeista ja niiden aiheuttamasta sairaudesta maidon välityksellä. Mitenkäs turvallista se aito maito tämän kannalta on?

T:Johku

Suomen olosuhteissa äärimmäisen epätodennäköistä.

Hei ,onko siis kaupan "punainen maito" terveellistä?

T:mn

Kyllä on.

Hei Antti, olen pyrkinyt noudattamaan vähähiilihydraattista ruokavaliota, mutta leivän himo aina rikkoo ko. ruokavalion, miksi se aina iskee? Haluaisin keskustella kanssasi näistä asioissa lisää, miten se olisi parhaiten mahdollista? Vastaanotolla,sähköpostitse tai kuinka?

T:shaumbra

Kertoo siitä, että viljat sisältävät aineita, jotka aiheuttavat riippuvuutta. Himo häviää, kun jatkat dieettiä Voit myös kiristää hiilarimäärässä, josta on apua.

Punainen maito, sininen vai rasvaton, joita saa normaalista ruokakaupasta, mikä on suosituksesi?

T:utlias

Punainen ja Luomu sininen

Mitä miltä olet rypsiporsaasta ....?

T:Hannu

Roskaruokaa

Miten hiilarit pysyy aisoissa, jos juon raakamaitoa?????

T:Franzu

1 dl maitoa n. 5 g hiilareita. Jos käyttää siitä tehtyjä juustoja, niin useimmissa hiilaripitoisuus on nolla.

Hei, Saksassa on monikertaisesti tujummat rasvaprosentit maidoissa kuin meillä. Sielä meidän 0 maito kauhistutti. Onko Saksalaisilla samoissa määrin diabetestä, sepelvaltimotauteja ym. "suomalaisten perustauteja" ?

T:Ternimaidon juoja

Sydäntauteja ainakin selvästi vähemmän kuten myös diabetesta.

Ehdotan, että Antti Heikkilä nimitetään uuden hallituksen maatalousministeriksi.

T:Terve mies

Olisi mielenkiintoinen homma.

Asiakkaani on sanonut olevansa allerginen kuumennetulle maidolle, mutta kylmänä voi sitä käyttää. Hänellä on ihottumaa, joka alkaa kutiamaan. Totuus varmaankin on, että se viljan gluteiini sekoittaa tuon sopan. Ja onhan se kaupan maitokin kuumennettu, kun se pastoroidaan. Olisko tässä parasta jättää se vilja veks?

T:memmi

Kannattaa aloittaa viljoista.

Harvinainen vieras, jonka kanssa olen täysin samaa mieltä. Eikös tämä rasvahomma lähtenyt siitä, että monopolifirma tarvitsi rasvan voin valmistukseen, ja hera piti saada jotenkin tuotteistettua. 10 pistettä Antille.

T:Syntyperäinen maidon ystävä

Kiitos pisteistä.

Kun puhutaan kalsiumista, ja sitä varten maitoa pitäisi juoda, niin mistä esim. lehmät saavat kalsiuminsa?

T:rölli

Lehmä on ihme otus. Pelkkää ruohoa syömällä kykenee valmistamaan vaikka mitä.

En halua kysyä vaan kertoa asian lehmän maidon käytöstä. Poikamme ollessa puolivuotias annoin kerran kahvipöydässä lehmän maitoa, kun en viitsinyt tuttelia hakea. Poika ei sen jälkeen suostunut muuta maitoa juomaan. Eli puolivuotiaasta nyt 19 v asti poika on juonut lehmän maitoa kotitilalta ja on ollut terve kuin pukki. Neuvolan täti pelotteli maitoallergialla ja laktoosivaivalla, mutta eipä ainakaan vielä ole mitään tullu. Terveempää poikaa on saanut etsiä. Eli kotimaito on mielestäni antanut pöpöjä vastaan hyvän suojan, kun on lähimaito, niin eipä tartu lähipöpöt. Kiitos maidon kunniaan nostosta näin maalaisen silmin. IHME että joku lääkäri ylistää maitoa ja luomua vielä. KIITOS

T:ammun maitoa HYVÄÄ

Tuota olen kuullut monelta muultakin. Joten kokemus pistää miettimään, mitä noissa prosessoiduissa maidoissa oikein on vikana.

Onko pahasta ns. "hörppiä" maitoa ruokaillessa? Siis, aina välillä kulauttaa ruoka sillä alas?

T:Elli

Ei ollenkaan.

HEi! Mitä mieltä olet ternimaitopillereistä, liekö vastaavaa hyötyä kuin raakamaidosta? Entä milloin saamme lukea uutta kirjaasi? Kiitos olemassaolostasi!

T:t.Teija

Ternimaito on todella huima juttu. Noista pillereistä en tiedä, mutta joistakin kaupoista terniä saa pakasteena.

Mihin mun eilen lähettämä kysymys on kadonnut? Onko siis maitoruvella jotain tekemistä maidon kanssa?

T:suvi

Ei tarvitse olla, vaan maitorupi-sanaa käytetään ihottumasta, minkä hienompi nimi on ekseema.

Hei, Koulussa lapsille tarjotaan vain rasvatonta maitoa, ei edes kevytmaitoa. Onko piimä "parempi" vaihtoehto lapsille kuin rasvaton maito?

T:Anneli

Piimä on parempi tai sitten vesi.

Miten kaupan laktoosittomat maidot? Joudun tyttäreni vuoksi käyttämään laktoositonta, koska hänellä todettu laktoosi intoleranssi. Olemme vaihtaneet kevytmaitoversioon, koska ei löydy punaisessa. Onko punaisessa itsessään vähemmän laktoosia? Mikä parempi?

T:T:Krisse

Laktoosia on maidoissa. Asiaa voi auttaa ottamalla entsyymipillerin ennen maidon nauttimista.

Mitä mieltä olet soijamaidosta ja kauramaidosta?

T:Papu

En käyttäisi lainkaan, etenkin soijatuotteita.

Minulla on kipeät ranteet, lääkäri totesi niissä olevan vaan nivelrikkoa. Joku käski lopettamaan maidon juonnin.

T:rouva 69

Ompa outo selitys.

Mitä maitotuotteita kannattaa valita tavallisesta kaupasta? Erityiskaupat ovat kaukana. Onko välttämättä juotava maitoa, vai voiko maidon korvata jollain maitotuotteella? Millä? ps. Olen keliaakikko ja vähähh-dietillä paha punajäkälä suussani on ollut lähes oireeton jo yli puoli vuotta. Suussa tuntuu, jos lankean liikoihin hiilareihin.

T:RiijaRR

Ei ole lainkaan välttämätöntä. Kermasta saa paljon hyviä rasvoja, kuten voista ja juustostakin.

Onko maitorahka terveellistä?

T:Riitta

Ihan ok, mutta suomessa rahka on roskaa nolla prosenttia. Saksassa mm. rahka on 20 tai 40.

Minulla on todettu nk. vaikea-asteinen hiivasyndrooma 12 vuotta sitten. Olen elävä todiste siitä, että ruokavaliolla voi pitää itsensä "hengissä". Olen kuunnellut kaikki ohjelmasi ja lukenut kirjasi ja allekirjoitan kaiken mistä puhut tai kirjoitat. Olen parantunut, vaikka koululääkärit eivät löytäneet vikaa jonka korjata. Vaihtoehtolääkäri paransi.

T:Mimmi

Olet hyvä esimerkki siitä, mistä ei haluta puhua, kun ei ole tarjolla pilleriä.

Miksi et käyttäisi soijatuotteita? Olen laktoosi-intolerantti ja käytän soijajuomaa.

T:Elli

Soijassa on sitten paljon muuta, joka tuottaa ongelmia kuten lektiinejä, jne.

Enneen vanhaan oli Piimärahkaa ja oli hyvää!

T:Tuija

Vailtettavasti nykyinen on nolla rasvaa.

Hei Miten paljon raakamaidossa on hiilihydraatteja????

T:RF

n. 5 eli 1 dl = 5 g sokeria.

Todettu veritestein ja lapputestein maito(ilm proteiini)allergia. Mitä jos ei voi käyttää maitotuotteita? Onkohan siitä haittaa??

T:jumalaton räkätauti maidosta

Osalla testit ovat positiivisia osalla ei, joten paras tapa on olla käyttämättä jotain ruoka-ainetta 2 kk ja sitten taas kokeilla. Eron huomaa heti.

Olen kuullut, että maidon kalsiumilla on havaittu yhteyttä osteoporoosiin. Koskeeko tämä nimenomaan käsiteltyä eli pastöroitua ja homogenisoitua maitoa, vai voiko raakamaidon kalsiumista olla myös haittaa, jos sitä saa liikaa? Yleisen käsityksen mukaan kalsiumin pitäisi kuitenkin pikemminkin vahvistaa luustoa.

T:Nakke

On ollut kirjoituksia, että käsitellyn maidon kalsium ei imeytyisi, kun taas käsitelemättömän maidon imeytyisi. Tästä minulla ei ole kokemusta.

Kuinka kauan tinkimaito säilyy jääkaapissa?

T:äippä

Itselläni 3-5 pv:ää.

Miksi käsittelemätöntä maitoa ei suositella raskaana olevalle, vaikka ihmiset ovat sitä ennen juoneet satoja vuosia? Onko nykyään ihmisen immuunikyky heikentynyt? Väitetään, että Yhdysvalloissa kuolee vuosittain satoja ihmisä bakteereihin, jotka he ovat saaneet raa'asta maidosta.

T:ps

Johtuu siitä, että viranomaiset ovat hysteerisiä asian suhteen ja pelkäävät listeriaa. Mutta Suomessa listerian pääasiallinen lähde on jalostetut kalatuotteet.

Kumpaa maitoa pitäisi juoda mieluummin, punaista täysmaitoa vai sinistä 1,5 luomumaitoa, jos käsittelemätöntä maitoa ei saa?

T:tiinu

Suositteleisn luomumaitoa.

Kiitos Antti, että uskallat ja jaksat kertoa totuutta vastustuksista huolimatta. Söimme perheen kanssa kreikkalaista jogurttia, jota sai Suomessa vain yhdestä ulkomaisesta kauppaketjusta. Ikäväkseni se on nyt lopetettu sieltäkin. Vatsa voi hyvin ja piti hyvin nälän tunteen poissa pitkään. Onko tietoa löytyykö Suomesta mistään enää Kreikkalaista jogurttia?

T:Luomu kunniaan

Kannattaa kysellä etnisistä kaupoista. Itse löysin kerran fetaa, jossa oli 60 % rasvaa, ja se oli todella hyvää.

En halua juoda nk. kaupan maitoa, tuntuu, että ei sovi. Mieheni ja poikani pystyvät juomaan Lidlin punaista maitoa ilman oireita, mutta nk. meidän kauppojen maitoja ei. Lomalla ollessamme mieheni pystyy juomaan vapaasti paikallisten kauppojen ja ravintoloiden maitoa (Teneriffa, Egypti, Turkki tähän asti), valitettavasti emme ole päässeet kaupunkilomalle mieheni oireilevan astman vuoksi, meri-ilma tekee hyvää. Epätoivoinen olen, kun kaikki karjatalous on lähistöltämme on tapettu. Ei ole luonnonmaidon myyjää

T:epätoivoinen

Tuon saman on kokenut moni muu. Pistää ajattelemaan, että mitä tekevät maidolle täällä.

hei! voiko aftat johtua esim. viljatuotteiden käytöstä? Kannattaisiko kokeilla niiden lopettamista?

T:kimmo

Kokeile ehdottomasti viljattomuutta. Aftat ovat yksi selvimpiä merkkejä viljaintoleranssista.

Paljon kiitoksia kaikille jälleen kysymyksistä, joita tuli runsaasti. Palataan taas kuukauden päästä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja