Luokkakaverit pistivät merkille Katjan erilaisuuden – siitä alkoi pitkään kestänyt kiusaaminen: "Paljon sellaista, että minua matkittiin"

Katja kertoo, kuinka Tourette oireilee hänellä aikuisena 1:24
Katja kertoo, kuinka Tourette oireilee hänellä aikuisena

Tabu-ohjelmassa Tourettea sairastava Katja kertoo kiusaamisesta, jonka uhriksi joutui lapsena oireyhtymän takia.

Tabun  viidennen jakson teema on Touretten oireyhtymä. Jaksossa näyttelijä Pekka Strang  tapaa Tapion, Katjan, Marian ja Henri, joista jokaisella on Tourette-diagnoosi.

Katjan oireet alkoivat monien tavoin jo lapsena. Nykyään Katjalla tulee enää harvoin tic-oireita hänen aloitettuaan lääkityksen muutama vuosi sitten. 

– Tällä hetkellä (se on) usein sellaista, että saatan ruveta ikään kuin nakkelemaan niskoja, tai silmäni räpsyvät, auon suuta, Katja kertoo jaksossa. 

Yleensä, kun oireita tulee, ne ilmaantuvat stressi- tai jännitystilanteissa. 

Lapsena Katjan oireet olivat näkyvämpiä, hänellä oli esimerkiksi isoja motorisia liikkeitä, kuten jalan potkaisuja tai käden heilautuksia. 

Koulussa Katja joutui kiusatuksi Tourette-oireidensa takia. Oireet olivat tuolloin hänen kertomansa mukaan huomattavia, jokapäiväisiä, eikä ollut puoltakaan tuntia, etteikö oireita olisi tullut. Muistot kouluajoista ovat yhä kipeitä.

– Oli paljon sellaista, että minua matkittiin, mikä oli tosi ikävää. Luokkakaverit saattoivat toistaa niitä ticsejä. Sitten sitä jatkui vielä yläkoulussa, Katja kertoo kyyneleiden valuessa. 

– Se ei ollut kivaa, Katja jatkaa kertoen siitä, kuinka satuttavaa oli tulla kiusatuksi asian takia, mille ei itse voinut mitään. 

Katja kiittelee sitä, että hänellä on kuitenkin aina ollut myös ystäviä, jotka ovat pysyneet hänen rinnallaan ja puolustaneet häntä. 

– Siitä olen tosi kiitollinen. Ne ystävät ovat minulla vieläkin elämässä, jotka ovat niin tehneet. 

Tabu MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla sunnuntaisin klo 21. MTV Katsomo+ -tilaajille seuraava jakso ennakkoon. 

Lue myös:

    Uusimmat