Lunastaako uusi iPad odotukset? Vertailussa pahin haastaja Microsoft Surface Pro 4

Apple otti eilisessä julkistustilaisuudessaan useaan otteeseen esille vertailun pc-käyttäjiin. Yhtiön toimitusjohtajan Tim Cookin mukaan moni pc-käyttäjä vaihtaa Applen tablet-laitteeseen, jolla pystyy hoitamaan samat asiat vähintään yhtä tehokkaasti. Piikki oli osoitettu suoraan Microsoftille.

IPad Pron pahin kilpailija on Microsoftin Surface Pro 4, joka tavoittelee Pron ohella kannettavan tietokoneen käyttäjiä. Surface Pro 4 on iPad Prota enemmän niin sanottu hybridilaite, joka on suunniteltu nimenomaan kannettavan korvaajaksi. Siitä kertoo muun muassa tabletissa oleva taustatuki.

Näyttö

Eilen julkistettu 9,7-tuumainen iPad Pro on lähestulkoon sama laite kuin isompi Pro, joillakin eroavaisuuksilla. Yksi ero on näytössä. Uusi näyttö tekee iPadista varteenotettavan vaihtoehdon kannettaville ja Surface Pro 4:lle.

IPad Prossa on Applen retina-näyttö uusilla mausteilla. True Tone -tekniikka aistii ympäröivän tilan valoisuutta ja värilämpötilaa. Näiden tietojen perusteella laite säätää näytön valkotasapainoa. Tavoitteena on lisätä näytön värien luonnollisuutta.

Surface Pro 4:stä vastaava ominaisuus puuttuu, mutta sen näytön tarkkuus on iPad Prota korkeampi. Microsoftin tabletin näytön tarkkuus on 2736 x 1824 ja iPad Pron 2048 x 1536. Pikselitiheys on Surface Pro 4:ssä aavistuksen parempi. Käytännössä molemmissa laitteissa on erinomainen näyttö.

Voittaja: Tasapeli

Muotoilu

IPad Pro on ohut laite, vaikka sen sisään on mahdutettu 12 megapikselin kamera, tehokas prosessori ja iso akku. Pro on 6,1 millimetrin paksuudellaan selvästi Surface Pro 4:sta ohuempi. Microsoftin tabletti on paksuudeltaan 8,45 millimetriä.

Voittaja: iPad Pro

Käyttö työvälineenä

Kuten edellä mainittiin, Surface Pro 4 on selvästi enemmän hybridilaite. Sen käyttö sylissä on helppoa portaattomasti säätyvän taustatuen ansiosta. IPad Pro on pitkälti sama iPad kuin aikaisemminkin. Näppäimistökansi toimii toki taustatukena, mutta se ei ole läheskään yhtä tukeva kuin Surface Pro 4:n taustatuki.

Molempiin laitteisiin saa varsin oivan mobiilinäppäimistön. Surface Pro 4:n näppäimistöön saa lisämaksusta sormenjälkitunnistimen, joka parantaa laitteen yksityisyydensuojaa. Applen näppäimistössä on aavistuksen parempi tuntuma, mutta toisaalta Surface Pro 4:n näppäimistö on kirjoittamisen kannalta paremmassa kulmassa erilaisen kiinnityksen ansiosta.

Vaikka Windows 10 ei miellytä kaikkia, sen eduista työkäytössä on vaikea kiistellä.

Surface Pro 4 hoitaa iPadia paremmin myös moniajon. Ruudun voi jakaa moneen osaan ja raskaita sovelluksia voi käsitellä samaan tapaan kuin tehokkaalla pc-työasemalla. Vaikka Windows 10 ei miellytä kaikkia, sen eduista työkäytössä on vaikea kiistellä.

Voittaja: Surface Pro 4

Prosessoriteho ja liitettävyys

Liitettävyydessä Apple ei ole koskaan päihittänyt kilpailijoitaan, eikä tee poikkeusta tälläkään kertaa. Apple luottaa omaan lightning-liitäntään ja olettaa, että edes tehokäyttäjä ei tarvitse muita liitäntöjä. Lightning-porttia voi toki käyttää moneen eri tarkoitukseen, mutta sekään ei pysty kaikkeen.

On kuitenkin selvää että pelien pelaamisessa iPad Pro vie pidemmän korren, koska pelit on ohjelmoitu nimenomaan kyseiselle alustalle.

Surface Pro 4 on liitäntöjen puolesta valovuosia edellä. Laitteessa on usb 3.0 -portti, mini display -portti ja microSD-muistikortinlukija.

Prosessoritehoa emme ole päässeet mittaamaan laitteiden välillä. On kuitenkin selvää että pelien pelaamisessa iPad Pro vie pidemmän korren, koska pelit on ohjelmoitu nimenomaan kyseiselle alustalle. Jos siis etsit tablettia nimenomaan pelikäyttöön, valintasi on iPad.

Tilanne on toinen, kun kyse on raskaiden työpöytäsovellusten pyörittämisestä. Ulkopuolisten testien perusteella Surface Pro 4 on selvästi tehokkaampi kuin iPad Pro, jos huomioidaan puhtaasti prosessorin teho. Jos siis eteen tulee sovellus, jota ei ole varta vasten suunniteltu iPad Prolle, tilanne kääntyy nopeasti Surface Pro 4:n eduksi.

Surface Pro 4:ssä RAM-muistin määrää voi kasvattaa jopa 16 gigatavuun. Tehokäyttäjälle tällä on iso merkitys.

Tabletin suorituskykyyn vaikuttaa oleellisesti myös keskusmuistin määrä. Apple käyttää iPad Prossa tiettävästi 4 gigatavun keskusmuistia, vaikka se ei itse tätä tietoa vahvista. Surface Pro 4:ssä RAM-muistin määrää voi kasvattaa jopa 16 gigatavuun. Tehokäyttäjälle tällä on iso merkitys.

Tallennustilaa Apple tarjoaa enimmillään 256 gigatavua, ensimmäistä kertaa iPadien historiassa. Surface Pro 4:n saa jopa puolen teratavun muistivaihtoehdolla.

Voittaja: Surface Pro 4

Akun kesto

Apple on vahvoilla, kun puhutaan ekosysteemistä ja sovellusten optimoinnista. Optimointi vaikuttaa oleellisesti myös akun kestoon. IPadissa on aina ollut yksi markkinoiden parhaista virrankestoista. Tälläkään kertaa vaakakuppi tuskin kääntyy, vaikka tarkkoja mittaustuloksia iPad Pron akun kestosta ei ole vielä saatavilla.

Voittaja: iPad Pro

Hinta

Applen uuden iPad Pron saa halvimmillaan 699 eurolla. Silloin tallennustilaa on 32 gigatavua. Huippumallissa on 256 gigatavun tallennustila ja hinta nousee tällöin 1059 euroon. Jos haluaa 3G-version, hinta nousee 1209 euroon.

Ostajan kannattaa huomioifa, että mobiilinäppäimistö ei kuulu hintaan iPad Pron eikä Surface Pro 4:n kohdalla. Niistä joutuu pulittamaan 130-150 euroa lisää. Molemmat tabletin käyttävät kosketuskynää. Surface Pro 4:n myyntipaketissa kynä tulee mukana, Applen iPadille se pitää ostaa erikseen.

Surface Pro 4:n alkaen-hinta on 1024 euroa. Silloin tallennustilaa on 128 gigatavua. Mallistosta löytyy todellinen tehopakkaus, 512 gigatavun muistilla ja Intelin Core i7:lla varustettu malliversio, jonka hinta on 2499 euroa.

Voittaja: Oma kukkaro ratkaisee

Tuomio

Apple lupaa, että sen uudella tabletilla työt hoituvat yhtä hyvin kuin tehokkaalla Windows-koneella. Tämä ei täysin pidä paikkaansa, sillä iPadia ei ole edelleenkään tehty tehokkaaseen työskentelyyn vaan se toimii parhaiten viihdelaitteena kuten pelien pelaamisessa. Pöytäkäytössä Surface Pro 4 tarjoaa ergonomisesti paremman vaihtoehdon ja tehokkaalla prosessorilla varustettu Windows 10 -tabletti pyörittää raskaita työpöytäsovelluksia erinomaisesti. Lisäksi Surface Pro 4 tarjoaa selvästi iPadia monipuolisemmat liitännät.

Lue myös:

    Uusimmat