Mainos

Lumisade ja voimakas tuuli haittaavat Norjan vuoristossa kadonneiden etsintää – poliisi etsinyt kolmea suomalaismiestä ja ruotsalaisnaista helikopterilla tuloksetta

Suuri lumivyöryriski ja huono sää haittaavat etsintätoimia Pohjois-Norjan vuoristoalueella kadonneiden suomalaisten löytämiseksi.

Tromssan poliisin mukaan sääolosuhteet ovat liian vaativia ja lumivyöryvaara liian suuri, jotta etsintämiehistöjä voitaisiin lähettää katoamisalueelle.

Norjalaisviranomaiset ovat tehneet alueelle useita etsintälentoja helikoptereilla, mutta lennot eivät ole tuottaneet tulosta.

Katoamisalueella puhaltaa kova tuuli ja sataa lunta. Etsintöjä vaikeuttavat myös matalalla olevat pilvet.

– Kaikki asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että olisi vastuutonta lähettää etsintämiehistöjä paikalle tällaisessa tilanteessa, Tromssan poliisin päällikkö Morten Pettersen sanoi poliisin tiedotustilaisuudessa.

Poliisin mukaan on mahdollista, että etsijät voivat edelleen löytää kadonneet neljä ihmistä elossa.

Eilinen etsintäoperaatio keskeytettiin yöllä lumivyöryvaaran ja huonon näkyvyyden vuoksi.

Suomalais-ruotsalainen seurue

Kolme suomalaista miestä ja ruotsalaisnainen ovat olleet keskiviikosta lähtien kateissa Tromssan läänin vuoristoalueella Pohjois-Norjassa.

Nelikko nähtiin viimeksi keskiviikkona iltapäivällä, jolloin he olivat matkalla Blåbärfjelletin 1 440 metrin korkeudella olevalle huipulle. Ryhmän viides jäsen, ruotsalaismies, hälytti apua, kun hän ei tavoittanut ystäviään kännykällään.

Tromssan poliisin mukaan etsinnät aloitettiin heti ruotsalaismiehen hälytettyä apua.

Alueella on ollut useita lumivyöryjä. Poliisin mukaan nelikon katoamisalueella on ollut suuri lumivyöry, joka oli 300 metriä leveä ja 500–600 metriä pitkä.

– Emme ole varmoja, mutta pelkäämme, että vyöry on vienyt heidät mukanaan. Heidän olisi pitänyt palata jo kauan sitten, sanoi tutkintaa paikalla johtanut John-Kåre Granheim Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle keskiviikkona.

Granheimin mukaan paikan päällä on havaittu hiihtojälkiä, jotka johtavat vyöryalueelle, mutta ainakaan toistaiseksi ei ole löydetty jälkiä sieltä pois. Viranomaiset kuitenkin korostavat, että ei ole täyttä varmuutta siitä, että kadonneet ovat joutuneet vyöryn alle.

Alueella ei poliisin mukaan ole mökkejä tai autiotupia, joihin seurue olisi voinut hakeutua suojaan.

Etsinnöissä on avustanut ambulanssihelikopteri Pohjois-Norjan yliopistosairaalasta ja pelastushelikopteri Finnmarkista.

Keskimäärin viisi uhria vuodessa

Norjassa kuolee keskimäärin noin viisi ihmistä lumivyöryissä vuosittain. Vuodesta 1972 asti jatkuneen tilastoinnin aikana on yhteensä 243 ihmistä kuollut Norjassa lumivyöryissä.

Tänä talvena lumivyöryturmissa ei ole kuollut Norjassa vielä ketään. Viime talvena lumivyöryissä kuoli kolme ihmistä.

Pahin lumivyöryturma tapahtui maaliskuussa 1986, jolloin 16 sotilasliitto Naton harjoituksen osallistunutta sotilasta kuoli lumivyöryssä Narvikin lähistöllä. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja