Matkailuyrittäjä: "Näin monen kuolema lumivyöryssä harvinaista Norjassa" – etsinnät keskeytetty viikonlopun ajaksi

Norjassa on hyvin harvinaista, että neljä ihmistä menehtyy yhdellä kertaa lumivyöryssä, kertoo Tamokdalenin alueella Pohjois-Norjassa asuva matkailuyrittäjä Aadne Olsrud.

– Jos Blåbärfjelletillä keskiviikkona kadonnut nelikko on kuollut, tämä olisi kuulemani mukaan kolmanneksi pahin lumivyöryturma Norjassa toisen maailmansodan jälkeen, Olsrud kertoi puhelimitse.

Video: Norjan poliisi piti aiemmin tänään tiedotustilaisuuden etsintöjen etenemisestä 

Yksittäisiä kuolonuhreja lumivyöryt sen sijaan vaativat Norjassa hänen mukaansa useammin kuin kerran vuodessa.

Olsrud arvioi, että toivoa tunturiin kadonneiden löytämiseksi elossa ei enää juuri ollut.

– Aiemmat kokemukset viittaavat vahvasti siihen, että yli 40 tuntia lumivyöryn jälkeen kadoksissa olleita ei löydetä hengissä.

Tromssan poliisi tviittasi aiemmin, että kadonneiden etsintä joudutaan keskeyttämään viikonlopuksi vaikeiden sääolojen takia.

Mukana etsintäpartiossa

Viranomaisten tietojen mukaan kadonneilla oli mukanaan laitteita, jotka lähettävät lumivyöryssä signaalia. Olsrud sanoo olleensa itse mukana pelastusoperaatiossa Blåbärfjelletillä.

– Saimme kuuluviin kaksi heikkoa tällaista signaalia. Olimme kuitenkin vasta tutkimassa, sallivatko olosuhteet varsinaisen etsintäryhmän lähettämisen sinne ylös.

Hyvin heikko sää on Olsrudin mukaan jarruttanut etsintä- ja pelastusoperaatiota vuorella. Se saatiin käyntiin vasta tänään.

– Myös tänään illalla etsintä oli lopetettava, tällä kertaa sumun vuoksi.

Olsrud lisäsi, että hän ei itse tavannut ketään suomalaiskolmikosta eikä näiden kanssa vuorelle kadonnutta ruotsalaista naista ennen ryhmän omatoimista hiihtomatkaa.

– Tapasin kylläkin heidän kanssaan tunturiin lähteneen ruotsalaisen miehen sen jälkeen kun tämä oli selvinnyt takaisin alas.

Ryhmän viides jäsen, ruotsalaismies, hälytti apua, kun ei tavoittanut ystäviään kännykällään. 

Lue myös:

    Uusimmat