Mainos

Yhdeksän päivää lumen alla: Jatkuvasti paheneva lumivyöryvaara vaikeuttaa kadonneiden suomalaisten etsimistä – poliisi sulki tunturin alueen kaikelta liikenteeltä

2:08
Kolme suomalaismiestä ja yksi ruotsalaisnainen katosivat Pohjois-Norjassa viikko sitten.

Pohjois-Norjassa kadonneet kiipeilijät ovat olleet lumeen hautautuneina jo yhdeksän päivää. Seuraavaa etsintäoperaatiota päästään yrittämään mahdollisesti viikonloppuna.

Norjassa kadonneet kolme suomalaismiestä ja yksi ruotsalaisnainen nähtiin viimeksi 2. tammikuuta. Tromssan poliisi tiedottaa, että paikannusoperaatio lykkääntyi jälleen eilen sääolosuhteiden takia. Sääennusteiden perusteella poliisi toivoo voivansa jatkaa etsintöjä tulevan viikonlopun aikana.

Tromssan lumivyöryvaroitusta on nostettu entisestään. Alueella vallitsee nyt pykälän korkeampi eli suuri lumivyöryriski. Myös tänään nopeasti noussut lämpötila ja sen myötä heikentynyt lumipeite nostaa lumivyöryvaaraa, uutisoi norjalaislehti iTromso.

Tromssan poliisi määräsi eilen Blåbärfjellet-tunturin alueelle liikkumiskiellon toistaiseksi kaikilta, joilla ei ole poliisin myöntämää lupaa. Kiellolla minimoidaan uusien lumivyöryjen riski. Tarkoituksena on turvata etsintöjä suorittavien henkilöiden turvallisuus sekä etsintäoperaation onnistuminen.

Maaoperaatio ei ole toistaiseksi mahdollinen lumivyöryvaaran takia

Viranomaiset olettavat, että kadonneet ovat hautautuneet lumeen ja menehtyneet. Alueella tiedetään sattuneen katoamisen aikaan suuri lumivyöry. Lisäksi etsintäkoptereilla on havaittu yhteensä neljän eri lumivyörypaikantimen signaalit, joista kaksi viimeisintä tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

–  Paikantimet toimivat paristoilla, eivätkä ne kestä loputtomiin, etsintäoperaation johtaja Kåre Munkvold kommentoi aikaisemmin MTV Uutisille.

Huonot sääolosuhteet ovat kuitenkin lykänneet etsintöjä kerta toisensa jälkeen. Myöskään maaoperaatio ei ole toistaiseksi mahdollinen korkean lumivyöryriskin takia, Tromssan poliisipäällikkö Astrid Nilsen kertoi ITromso:n haastattelussa.

Toistaiseksi ensisijalla on paikantaa mahdollisimman tarkasti nelikon sijainti.

Kadonneet olivat matkalla Blåbärfjelletin huipulle, joka sijaitsee 1 440 metrin korkeudessa. Vyöryalue sen sijaan sijaitsee Tromssan poliisin mukaan noin 1 000 metrin korkeudessa. Ryhmän viides jäsen, ruotsalaismies, hälytti apua, kun ei tavoittanut ystäviään kännykällään.  

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja