Missä ovat Norjassa kadonneet suomalaisretkeilijät? Lumivyörykouluttaja Tromssan turmasta: "On muitakin vaaroja kuin lumivyöryt"

Asiantuntija: Lumivyöryn sattuessa mitään ei ole  tehtävissä 1:04
Lumiturvallisuuskouluttaja Jarkko Henttonen kertoo lumivyöryjen vaarallisuudesta.

Kolmen suomalaismiehen ja yhden ruotsalaisnaisen ryhmä on edelleen kateissa Tromssan läänin vuoristoalueella Pohjois-Norjassa.

Suomalaisen, Tamokdalenin laakson hyvin tuntevan lumiturvallisuuskouluttajan, mukaan laakso on luokiteltu vaaralliseksi lumivyöryalueeksi. Jos seurue on hautautunut lumeen, selviämismahdollisuudet ovat hyvin pienet.

Lumivyöryasiantuntija Jarkko Henttonen viettää vuodesta suuren osan Tamokdalenin laaksossa. Henttonen kertoo MTV Uutisille, että kansainvälisellä asteikolla mitattuna oletetulla turmavuorella Blåbærfjelletilla oli kolmostason lumivyöryvaara. Kolmonen on asteikon korkein taso.

Liikkeelle itsestään

Neljän hengen ryhmän oletetaan hautautuneen lumivyöryn alle. Henttosen mukaan kaikkein tavallisimmin vyöryt lähtevät liikkeelle itsestään. Ihmisen aiheuttamia vyöryjä koetaan harvoin.

– Olennaista tässä on esimerkiksi se, että onko mahdollinen vyöryonnettomuus ylöspäin mentäessä vai alaspäin tultaessa. Vaikea tässä on edes yrittää miettiä, mitä on mahtanut tapahtua.

Vyöry tappaa

Henttonen sanoo, että vyöryihin joutuneilla on vähän mahdollisuuksia. Keskellä lumivyöryä ei ole paljoa enää tehtävissä. Turvallisuus lähtee alueen tuntemuksesta ja ennakoinnista.

Vyöryyn hautautuneiden säilymisestä hengissä on tehty paljon tutkimusta.

– Viidentoista minuutin kuluttua kokonaan vyöryyn hautautuneista karkeasti ottaen yksi kymmenestä menehtyy. Puolen tunnin kohdalla selviytymisprosentti on noin viisikymmentä. Kun hautautumisesta on kulunut tunnin varran, mahdollisuuksia ei enää käytännössä ole.

Henttosen mukaan ihmepelastumisiakin on toki sattunut, mutta yli kaksitoista tuntia lumisessa haudassa on liian pitkä aika.

Lumiturvallisuuskouluttajan mukaan tunturissa on toki muitakin ongelmia kuin vyöryt. 

Henttonen muistuttaa, että jos seurue ei ole jäänyt vyöryyn, uhkana on esimerkiksi pakkanen.

– Loukkaantuneelle hypotermia tulee äkkiä, Henttonen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat