Lumiaura jyräsi kodin - siili heräsi kesken unien

Suomen Löytöeläinapu on löytänyt talven ensimmäisen kesken talviunien herätetyn siilin. Lumiauran herättämä siili otettiin talteen ja se voi hyvin.

– Lumiaura oli tonäissyt siilin talvipesänä pitämää risukasaa. Pesässä oli ohut lumikerros päällä ja siili sieltä sitten heräsi ja oli ihan paniikissa, kertoo vapaaehtoinen luonnoneläintenhoitaja Hannele Mäkinen.

Mäkisen mukaaan siili oli hyväkuntoinen ja terhakka, mutta selvästi alipainoinen.

Mäkinen muistuttaa, ettei siiliä saisi enää uudelleen horrostaa, jos se on herännyt unilta. 

Leuto alkutalvi huono siileille

Mäkisen mukaan leuto alkutalvi tulee näkymään keväällä siilien määrässä. 

– Lämmin ja lumeton alkutalvi on aiheuttanut sen, että siilit eivät ole tajunneet kerätä vara-ravintoa kylmää varten. Nyt on tosi ohut lumipeite, joka ei suojaa kovalta pakkaselta, joten moni siiliraukka kuihtuu ja kuolee talvipesäänsä, Mäkinen harmittelee.

Mäkinen opastaakin koiran ulkoiluttajia ja muita ulkona liikkuvia pitämään silmänsä auki tokkuraisten siilien varalta.

– Apu on tarpeen varsinkin siinä vaiheessa, kun kevät-talvi saapuu ja lumi alkaa paikoin sulaa ja aurinko lämmittää huonosti eristettyä pesää niin, että siellä asuva siili herää ja ulkona onkin vielä lunta ja pakkasta.

Äkkinäinen kylmeneminen haasteena

Ongelma on siinä, että siili ei löydä ravintoa ja vaikka se löytäisikin pesäänsä takaisin, kertaalleen avatusta pesän suuaukosta puuttuu eristävä suoja.

– Siili ei kauaa kestä tuolla pakkasessa ilman ihmisen apua, Mäkinen toteaa. 

Mäkisen mukaan vähäluminen talvi ei ole koetellut pelkästään horrostajia ja talviunilla olevia eläimiä. Myös peurat, hirvet ja rusakot kärsivät leudosta alkutalvesta, koska ne eivät ehtineet kasvattaa paksua turkkia ennen lämpötilan äkkinäistä romahtamista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja