Lukupiiri: Naisen elämää mafian varjossa

Lukupiirissä luetaan kiehtovia, keskustelua herättäviä kirjoja. Tällä kertaa on vuorossa Italiassa elävien mafianaisten elämästä kertova kirja. 

Kirja: Mafian naiset

Kirjailija: Lirio Abbate

Suomentaja: Taru Nyström

Kustantaja: Atena

Helmiä: 4

Kenelle: Erilaisista ihmiskohtaloista kiinnostuneille.

"Giusy Pesce ei enää kestänyt. Aviomies löi, ei antanut edes välttämättömintä talousrahaa ja päätyi vankilaan kerta toisensa jälkeen. Onneksi Giusy löysi uuden rakastetun. Ongelma vain oli, että aviomies kuului´Ndranghetaan, Italian pahamaineisimpaan mafiajärjestöön. Mafian miehille vaimon lähteminen toisen matkaan merkitsee kasvojen menetystä - ja uskottomalle vaimolle kuolemantuomiota."

Teksti on kirjan takakannesta. Se on hyytävä. Tartun kuitenkin kirjaan, sillä olen kiinnostunut siitä, millaista ihmisten elämä eri puolilla maapalloa on. 

Kuvittelen itseni Italian maisemiin seuraamaan sivusta mafiaperheiden elämää. Kirja koostuu eri mafianaisten kohtaloista, ne nivoutuvat yhteen sukulaissuhteilla ja mafiajärjestö ´Ndranghetalla. Kirja on tositarinoiden ja tietokirjan sekoitus. Välillä uppoudun siihen niin, että luulen lukevani romaania ja olevani yksi näistä naisista. Mutta nämä tapahtumat ovat totta, ei kenenkään mielikuvituksen tuotetta. Ja tämä tekee kirjasta vieläkin mielenkiintoisemman.

Mafiavaimojen elämä ei selvästikkään ole samanlaista kuin amerikkalaisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa. Se on pakkoavioliittoja, väkivaltaisia miehiä, aviomiehiä, veljiä, isiä, serkkuja ja setiä. Se on murhia, kiristystä, pettämistä, suljettua ja rajoitettua elämää sekä itsemurhia.

Vaihtoehtona on jäädä ja niellä kohtalonsa tai karata, auttaa oikeuslaitosta todistamalla mafiaa vastaan ja pakoilla koko loppuelämänsä kostoa janoavia sukulaisia.

Jos he karkaavat, ja sukulaiset löytävät heidät, on kohtalona kuolema. Jos he onnistuvat pääsemään poliisien suojeluun, loppuelämä on pakoilua, pahimmassa tapauksessa he joutuvat jättämään lapsensa. Kumman sinä äitinä valitsisit? Väkivaltaisen ja eristetyn elämän lastesi kanssa vai vapauden ilman lapsiasi? 

Mafian naiset antaa paljon ajattelemisen aihetta. Tämä kaikki nykyaikana, länsimaisessa valtiossa, tai sellaisena ainakin Italiaa pidän. Herää kysymys miten tällainen on mahdollista? Tasa-arvoisesta pohjolasta tätä on vaikea käsittää. En ole naivi, tiedän, että maailma on pahuutta täynnä. Mutta miten perinteet ja suvun merkitys voivat olla niin vahvoja, että naisten kaltoinkohtelu vain jatkuu. Kukaan ei katkaise kierrettä.

Kirjan miinuspuoli on se, että välillä tarinoissa on vaikea pysyä perässä kun tarinat risteilevät ja kohtaavat. Lisäksi henkilöt menevät sekaisin jo samankaltaisten nimien vuoksi. Kirja vaatiikin keskittymistä, eikä se sovi luettavaksi nukkumaan mennessä unen rajamailla. Kun kirjaan pääsee syventymään, se palkitsee tiedolla millaista on vaikea ymmärtää. 


Lue myös:

    Uusimmat