Lukijan video: Hävittäjät nousivat ilmaan Zelenskyin lähtiessä Suomesta – valtava melu hämmästytti ihmisiä

Helsinki-Vantaalla lensivät hävittäjät Zelenskyin lähtiessä Suomesta 2:16
Presidentti Volodymyr Zelenskyi poistui Suomesta keskiviikkoiltana, Hornetit saattoivat Boeing 737 -koneen matkaa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin vierailu Suomessa näkyi ja kuului myös Suomen ilmatilassa.

Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentällä viranomaisten aktiivisuus oli MTV Uutisten lukijan mukaan poikkeuksellisen suurta, ja jopa verrattavissa lähes Yhdysvaltain silloisen presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin vierailuun Helsingissä vuonna 2018.

– Poliisin sekä sotilaspoliisin ajoneuvoja kierteli lentoaseman pikkuteitä pitkin. Ne olivat pysähdyksissä lentoaseman asematasolle avautuvien porttien edessä, lukija kertoo.

Iltaa kohden hän huomasi helikopterien määrän kasvavan voimakkaasti ja ilmassa pyörivän sekä Rajavartiolaitoksen ja Maavoimien helikoptereita.

– Myös Hornet-hävittäjät olivat koko ajan lähtövalmiudessa, jolloin tuli tunne kuinka vaativa turvallisuustaso oikeasti vierailuun liittyen on, hän kuvailee.

MTV Uutisille toimitetussa videossa näkyy, miten helikopterin pörräävät lentokentän ympäristössä ja miten hävittäjät lensivät alueen yli. Myöhemmin videolla Zelenskyitä kohti Alankomaita kuljettanut lentokone nousi ilmaan.

Ukraina on jo tovin ilmaissut halukkuutensa saada käyttöönsä ulkomailta hävittäjiä puolustussotansa tueksi. Toiveita Hornet-hävittäjistä on esitetty myös Suomelle. Tästä teemasta puhuttiin myös Zelenskyin vierailulla, huumorin sävyttämänä.

Nyt Ukrainan himoitsemat hävittäjät osaltaan turvasivat Ukrainan presidentin matkaa pois Suomesta.

Zelenskyi vitsaili kysymykseen hävittäjätarpeesta: "Me pitäisimme hävittäjistänne" 3:06
Katso Zelenskyin vitsailu videolta! 

Saapui Suomeen kiertoreittiä

Zelenskyi saapui Suomeen Boeing 737 -koneella, mutta ei suorinta reittiä.

Kiovasta kone lensi Puolan ja Saksan rajaa mukaillen Ruotsin eteläkärkeen ja länsinaapurimme rannikkoa pitkin Helsinkiin.

Suora reitti Kiovasta Helsinkiin olisi kulkenut Valko-Venäjän ja Venäjän Kaliningradin alueiden editse ja Baltian maiden yli. 

Alankomaihin kone lensi Suomesta Ruotsin ja Tanskan ylitse.

Armeijan helikopterit herättävät huomiota Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyydessä 0:22
Armeijan helikopterit herättävät huomiota Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyydessä.

Valtava taivaalta kantautuva melu hämmästytti Uudellamaalla

Hävittäjät herättivät huomion myös kauempanakin lentoasemasta. Sosiaalisessa mediassa hämmästellään ja arvuutellaan eilen illalla noin kello 21 aikaan taivaalta kantautunutta meteliä pääkaupunkiseudulla ja sen lähipiirissä. Monienkin silminnäkijähavaintojen mukaan taivaalla nähtiin Puolustusvoimien Horneteja. MTV Uutiset ei ole pystynyt varmentamaan, oliko taivaalla kuullun melunlähteenä juuri Hornetit vai eivät. Toimituksen saamasta videosta kuitenkin on kuitenkin ilmeistä, että hävittäjät aiheuttivat kulkiessaan huomattavaa meteliä.

Puolustusvoimat ei kommentoinut asiaa MTV Uutisille, vaan ohjasivat Helsingin poliisin pakeille. Poliisikaan ei asiaa kommentoinut, liittyivätkö havainnot taivaalla lentäneistä Horneteistä jollakin tapaa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin eiliseen vierailuun.

Myös MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki kertoo kuulleensa hävittäjät Tuusulanväylällä.

Kaiken kaikkiaan turvallisuustoimet Helsingissä Zelenskyin vierailun aikana olivat asiaan kuuluvan suuret. Turvallisuudesta vastasivat niin Helsingin poliisi sekä muut poliisilaitokset, Puolustusvoimat, Rajavartiolaitos sekä Pelastuslaitos. 

Poliisi oli varautunut Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin vierailuun poikkeuksellisen massiivisin turvajärjestelyin 1:35
Videolla käydään läpi laajemmin Zelenskyin vierailun mittavia turvajärjestelyitä.

Lue myös:

    Uusimmat