Kommentti: Naurunhörähdyksiä Horneteista, hävittäjistä ja Natosta – koomikkotaustainen sotapäällikkö käyttelee taitavasti huumoria aseenaan

Zelenskyi vitsaili kysymykseen hävittäjätarpeesta: "Me pitäisimme hävittäjistänne" 3:06
Zelenskyi vitsaili hävittäjätarpeesta: "Me pidämme lentokoneistanne"

Huumori on politiikan keinona tehokas ase, kirjoittaa MTV Uutisten Maailma ja kotimaa -toimituksen päällikkö Mirja Kivimäki

Presidentti Volodymyr Zelenskyiltä puuttuu kenties tankkeja, ammuksia ja lupaus Nato-aikataulusta, mutta yksi ase hänellä on hallussaan: huumori.

Ammattikoomikkona Zelenskyillä on erinomainen tilannetaju ja taito saada ihmiset pitämään itsestään. Se tuli taas todistettua tällä Suomen-vierailulla, jossa huumoria hersyteltiin mitä yllättävämmissä aiheissa. 

Ensin yhdessä presidentti Sauli Niinistön kautta pitämässään tiedotustilaisuudessa Zelenskyi sai vastaansa kysymyksen Suomen Horneteista.

Tanskalaistoimittaja kysyi tiukkaavaan sävyyn hävittäjien toimittamisesta Ukrainalle: ”Mitä me oikein odotamme?”

Niinistö vastasi – asian vaatimalla vakavuudella tietenkin – että Suomi tarvitsee hävittäjänsä aina siihen saakka kunnes uudet hävittäjät saapuvat, ja sen jälkeen vanhat Hornetit ovat käyttöikänsä päässä. 

Tällainen keskustelu olisi omiaan luomaan railoa presidenttien välille, mutta Zelenskyi kevensi leikillisen viattomaan sävyyn:

– Me kovasti tykkäämme teidän lentokoneistanne…  Ihan vain että tiedätte.

Ja Niinistö löysi saman sävyn.

– Niin, nehän ovat hyviä. Toivon että kaikki tietävät sen.

– Naapurinne tietävät sen, Zelenskyi tarkensi. 

Yleisö nauroi ääneen.

Kuten vitseissä usein on, tässäkään itse vitsi ei kirjoitettuna erityisemmin naurata. Sen sijaan Zelenskyin sanailussa ja olemuksessa vain on jonkinlaista luokan hauskuuttajan – tai kenties ammattikoomikon – taikaa, joka houkuttelee yleisön hekottelemaan hänen kanssaan. 

Hetken päästä tunnelma taas keveni, tällä kertaa Niinistön kautta. Zelenskyi kertoi pitkään ja hartaasti ukrainaksi Ukrainan Nato-toiveista, minkä jälkeen Niinistö joutui tunnustamaan että hänelle unohdettiin tulkata Zelenskyin puheet. Niinistö kevensi nyt omalta puoleltaan:

”Olen varma että ne olivat viisaita sanoja.”  Zelenskyi virnisti silmiään hieman pyöritellen, tokaisi Niinistölle jotain mikä ei kuulunut mikrofoneihin, ja taas niin presidentit kuin yleisökin hörähtelivät.

Ja sama keventely pilkahteli Pohjoismaiden pääministereiden tiedotustilaisuudessa.

Zelenskyiltä ja Tanskan pääministeri Mette Fredrikseniltä kysyttiin varsin kireään sävyyn, milloin Ukrainalle myönnetään F16-hävittäjiä ”joita se niin epätoivoisesti tarvitsee”.

Pääministeri näytti luonnollisestikin haudanvakavalta kuten on kysymyskin, mutta Zelenskyi pisti tähänkin väliin:

– Hei, ota sinä vaan tämä, minuakin kovasti kiinnostaa mitä vastaat.

Ja taas yleisö nauroi, niin myös Fredriksen ja totesi:

– Niinpä, me ollaan taidettu käsitellä tätä ennekin.

Ja Zelenskyi painoi käden sydämelleen sanoi hymyillen:

– Niinhän me olemme.

Suomen Hornetit, Ukrainan Nato-pyrkimys, Tanskan F16-hävittäjäkysymys… Kaikki kipeitä aiheita, joista ei äkkiseltään löydy mitään hauskaa – ja silti niin johtajat kuin kuulijatkin löytävät itsensä nauramasta näiden aiheiden kohdalla presidentti Zelenskyin rinnalla. 

Tässä todennäköisesti näkyy Zelenskyin tausta näyttelijänä ja ammattikoomikkona: Kun poliittinen kysymys käy niin vaikeaksi että se pikemminkin erottaa kuin yhdistää, hän osaa palauttaa muutamalla pienellä sanalla ja eleellä yhteishengen ja luoda vaikutelman yhteisestä rintamasta jota vaikeatkaan kysymykset eivät pysty hajottamaan.

Huumori onkin politiikan keinona aika tehokas ase. Ja sodankäyntihän taas on politiikan jatkamista toisin keinoin.

Katso videolta, miten Zelenskyin sutkautus sai yleisön repeämään Pohjoismaiden pääministerien tiedotustilaisuudessa.

Zelenskyin hävittäjäkommentit saivat yleisön repeämään toistamiseen 2:03


Lue myös:

    Uusimmat