Ympyrää lentävä Venäjän valtion erikoiskone taas Laatokan yllä – samanlaisia havaintoja tehty aiemminkin

1:25
Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili Suomessa heinäkuussa 2018.

Jo vuosia on uumoiltu, mitä Venäjän valtiohallinnon erityisyksikön ympyrää lentävät Tupolev-erikoiskoneet tekevät. Eilen ja tänään koneista on tehty havaintoja Laatokan yllä. Lentoja saatetaan tarkkailla Suomen puolelta.

Flightradar24.com-sivuston mukaan RSD049-lentotunnisteella lentävä Tupolev-214 -kone on lentänyt Pietarista noustuaan ympyränmuotoista reittiä vajaan kymmenen kilometrin korkeudessa Laatokan yllä  tänään keskiviikkona. Eilen samanmallinen kone saapui Moskovasta tehden samaa ympyrää. Reitin keskipiste on Valamon luostarisaari jossa presidentti Vladimir Putinin tiedetään käyneen kesäisin.

Samanlaisia havaintoja on tehty aiemminkin. Toimittaja Jessikka Aro havaitsi vastaavanlaista liikennettä jo vuonna 2014 ja viimeksi viime vuonna Uuden Suomen blogissa Ari Pesonen havainnoi Laatokan yllä vastaavaa lentotoimintaa RSD047-tunnisteella. Näiden koneiden katolla on antennikoteloa muistuttava uloke.

Pesosen mukaan kyseessä ovat presidentin ja pääministerin käytössä olevista koneista, joiden tehtävä on taata sujuvat viestiyhteydet eräänlaisina lentävinä linkkiasemina, kun johtajat vierailevat kohteissa Venäjän rajojen sisällä.

Asiaan ei välttämättä mitenkään liity eilen puolenpäivän jälkeen Vnukovosta Suomeen lentänyt saksalaisen K5-vuokrayhtiön Airbus-kone, josta Finavia ei tiennyt mitään edes sen jälkeen kun se oli laskeutunut.

15.07. Kello 21.40. Juttua ja otsikkoa muokattu ja poistettu tietoja Suomen rajalla pyörineestä helikopterista. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja