Lukas Hradeckyn kauden huipennukseen liittyy yksi polttava kysymys – "En missään nimessä halua vaikuttaa asiaan"

Leverkusenin maalivahdista voi tulla keskiviikkona neljäs suomalaisjalkapalloilija, joka voittaa ison eurocup-kilpailun.

Viikonloppuna pelattu Saksan Bundesliigan päätöskierros tarjosi suomalaiseen jalkapallokuvastoon aivan poikkeuksellisia hetkiä, kun Bayer Leverkusenin suomalaiskapteeni Lukas Hradecky pääsi nostamaan joukkueen hurmioituneiden kannattajien edessä liigan mestaruuslautasen, Meisterschalen.

Hradecky osoitti juhlahumussa seremoniamestarin elkeitä nousemalla Leverkusenin kannattajapäätyyn päävalmentaja Xabi Alonson kanssa ja huudattamalla täyttä kotistadionia. Kokenutta suomalaisvahtia odottanee kuitenkin hieman pienempi valokeila keskiviikkoiltana, kun koko kauden ilman tappiota pelannut Leverkusen tavoittelee Eurooppa-liigan loppuottelussa lisää menestystä.

Leverkusen kohtaa Dublinissa pelattavassa finaalissa italialaisen Atalantan. Alonson tämän kauden voittoreseptissä maalivahtien työnjako on ollut kiveen hakattu: Hradecky, 34, on pelannut liigapelit, kymmenen vuotta nuorempi tshekkivahti Matej Kovar on vartioinut maalia kahta vaille jokaisessa cup-ottelussa. Onkin erittäin todennäköistä, että Kovar on torjuntavastuussa myös Eurooppa-liigan huipentavassa finaalissa.

Triplamestaruutta jahtaavan Leverkusenin kauden viimeinen peli koittaa vain kolme vuorokautta myöhemmin lauantaina, kun joukkue kohtaa Saksan cupin loppuottelussa jättisuosikkina Kaiserslauternin. Hradecky kertoi viime viikolla olevansa sinut maalivahtipeluutuksen kanssa.

– En missään nimessä halua vaikuttaa asiaan, että saisin pelata jommassa kummassa finaalissa. Se on valmentajan päätös, ja Matej on ansainnut tämän kaiken, Hradecky sanoi uutistoimisto DPA:n mukaan.

Hradecky kehui nuorta tshekkihaastajaansa vuolaasti jo vuodenvaihteessa STT:lle antamassaan haastattelussa.

– Hän on loistava tyyppi ja helvetin hyvä maalivahti, ihan kiva on ollut välillä huilatakin. Kilpailutilanne on meidänkin pelipaikalla mitä mainioin, Hradecky kuvaili.

Rantanen, Litmanen ja Hyypiä

Hradeckylla on yhtä kaikki mahdollisuus liittyä erittäin harvalukuiseen joukkoon suomalaisena jalkapallon eurocup-voittajana, tuli keskiviikkona peliaikaa tai ei.

Kyseiselle listalle mahtuu vain kolme nimeä. Jari Rantanen voitti Eurooppa-liigan edeltäjäkilpailun Uefa Cupin IFK Göteborgin paidassa 1987, ja Sami Hyypiä ja Jari Litmanen toistivat Liverpoolissa tempun 14 vuotta myöhemmin. Litmanen (Ajax, 1995) ja Hyypiä (Liverpool, 2005) ovat myös maanosan ykköskilpailun eli Mestarien liigan voittajia.

Glen Kamarasta oli vähällä tulla listan neljäs nimi kaksi vuotta sitten, mutta suomalaisen skottiseura Rangers taipui Eurooppa-liigan loppuottelussa rangaistuspotkukilpailun jälkeen Eintracht Frankfurtille.

Dublinin finaalista voi povata tasaista vääntöä, sillä Italian Serie A:ssa viidentenä oleva Atalanta on ollut viime viikkoina erittäin vahvassa vireessä. Eurooppa-liigan pudotuspeleissä bergamolaisjoukkue kukisti muun muassa Liverpoolin.

Lue myös:

    Uusimmat