Selittääkö tämä vihreiden rökäletappiota? Atte Harjanteen korville kaikui yksi huoli Helsingin kaduilla

Vihreissä eduskuntavaalien jälkeiseen päivään on herätty naama mutrulla.

Puolue menetti 20 paikastaan seitsemän ja kannatus laski 4,5 prosenttiyksikköä edellisistä vaaleista.

– Karut lukemat. Harmitti eilen ja harmittaa tänään, sanoo puolueen varapuheenjohtaja Atte Harjanne.

Maria Ohisalo ilmoittaa jatkostaan pääsiäisen jälkeen – vihreillä korkea kynnys lähteä hallitukseen 8:57
Katso videolta, miten vihreiden Maria Ohisalo ja Atte Harjanne kommentoivat vaalitulosta. 

Harjanne itse keräsi lähes 5800 ääntä Helsingin vaalipiirissä ja säilytti paikkansa.

– Nyt pitää miettiä, miten tässä tilanteessa viedään eteenpäin vihreitä tavoitteita ja politiikkaa, joille olemme saaneet mandaatin 13 kansanedustajalle, Harjanne tuumii kevätauringon paisteessa Helsingissä.  

Hallitusvaihtoehtoa ei suljeta pois

Puolueen puheenjohtaja Maria Ohisalo sanoi tänään MTV Uutisten haastattelussa, että vihreillä on korkea kynnys osallistua seuraavaan hallitukseen. Hän ei kuitenkaan sulkenut asiaa pois.

Samoin tekee Harjanne, jonka mukaan vihreät on "puolue, joka luontevasti voi toimia erilaisissa koalitioissa".

– Pitäisi tehdä tiedepohjaista, vaikuttavaa ilmastopolitiikkaa ja pitää ilmastotavoitteista kiinni. Tehdä sitä politiikkaa, jolla pysäytetään luonnon köyhtyminen.

– Panostetaan koulutukseen, huolehditaan siitä, että emme leikkaa tulevan hyvinvoinnin edellytyksiä samalla kun sopeutetaan taloutta, Harjanne pohtii hallitusedellytyksiä.

Vihreillä on joka tapauksessa edessä jälkipyykki ja analysointi siitä, miksi tähän tulokseen päädyttiin. Osaltaan tappioita selittää kolmen suurimman puolueen välinen tiukka kamppailu, mikä rokotti keskisuuria puolueita.

Syitä vihreät aikovat etsiä myös puolueen sisältä. Maria Ohisalo on ilmoittanut kertovansa jatkoaikeistaan pääsiäisen jälkeen. Harjanne ei halua spekuloida puheenjohtajakuviolla.

Sen sijaan hän kertoo saaneensa paljon palautetta yhdestä aiheesta.

– Helsingin kaduilla kuuli paljon sellaista huolta, että olemme jääneet osaksi vasemmistoblokkia. Emme ehkä erottaudu tarpeeksi vasemmistopuolueista. Nähdäkseni vihreät ei ole vasemmistopuolue. Tässä on tietysti selvä pelin paikka meillä.

"Olemme uudistava edistyspuolue"

Vaalituloksen selvittyä Harjanne kertoo saaneensa kriittistä, mutta myös sisuuntunutta ja tsemppaavaa palautetta.

Sisuuntunut mieliala tuntuu olevan myös Harjanteella itsellään.

– Olemme uudistava edistyspuolue. Meillä prioriteetteja ovat ympäristö ja luonto, ja meillä on eväät uudistaa talouden ja yhteiskunnan rakenteita. Ja meillä on vähiten menneisyyden kiviä repussa uusien ratkaisujen etsimiseen.

– Olen aina nähnyt, että olemme uudistava voima poliittisessa kentässä ja jos jotain, niin uudistavaa otetta nyt tarvitaan, Harjanne päättää.

Lue myös:

    Uusimmat