Mainos

Lue ekologiset vinkit vapuksi!

Vappu on vuoden roskaisimpia juhlia. Vapunpäivän jälkeisen sunnuntain valjetessa kaupunkien kadut lainehtivat todennäköisesti taas serpentiiniä, muoviroskaa, ilmapallojen jätteitä ja paperia. Helsingissä roskia arvioidaan kertyvän satoja kuutioita roska-astioihin sekä kaduille.

Rakennusvirastosta peräänkuulutetaan jokaisen vapunjuhlijan omaa vastuuta kaupungin pysymisessä siistinä.

– Jos menee puistoon vappupäivänä piknikille, niin mukaan kannattaa ottaa kestoastiat sekä ruokien säilytykseen että syömiseen. Kaikkea ei tarvitse tuoda kertakäyttöisenä. Lisäksi on tärkeää se, että pullot otetaan mukaan juhlapaikalta ja palautetaan ne itse Alkoon tai lasinkeräykseen, projektipäällikkö Elina Nummi rakennusviraston viherosastolta sanoo.

Vapun kalustaminen lisääntynyt

Roskaisin paikka Helsingissä vappuna on Kaivopuisto vapunpäivänä, jonne kokoontuu aurinkoisella säällä jopa 30 000 ihmistä. Nummen mukaan viime vuosina on yleistynyt se, että vapunvietto puistossa kalustetaan, mutta kalusteita ei viedä pois.

– Puistoon on raahattu kaikenlaista sohvista ja kokolattiamattorullista ovenkarmeihin, mutta niitä ei ole viety pois. Tällaiset kodin ongelmajätteet on tuotu puistoon vappua koristamaan ja pidetty itsestään selvyytenä, että joku muu vie ne pois. Sivistynyt puistokäyttäytyminen olisi sellaista, että mukana tuotu vietäisiin myös pois, Nummi sanoo.

– Kaikki voivat tehdä jotain siisteyden hyväksi. Jos roskaa tulee, niin laitetaan se sinne, minne se kuuluu eikä jätetä sitä käsin kerättäväksi maahan, Nummi tiivistää.

Ekologisia vappuvinkkejä

– Vaihda serpenttiini värikkääseen kaulahuiviin. Siitä on iloa moneksi vuodeksi ja se lämmittää viileänä vappuiltana ja -aamuna.

– Panosta kestävään vappunaamariin ja -nenään, jotta samaa voi käyttää useampanakin vuotena.

– Pakkaa piknikeväät kangaskassiin ja pakkaa vappumunkit kesto- tai uusiokäytettyyn pussiin.

– Käytä piknikiin mieluummin oikeita astioita tai kestäviä muoviastioita, joita voi käyttää useamman kerran.

– Laita roskat roska-astioihin tai ota ne mukaasi juhlapaikalta, jos roskista ei ole lähellä. Älä heitä roskia maahan. Vie pullot kauppaan tai lasinkeräykseen.


(MTV3/Helmi)

Kuvat: Lehtikuva
Lähde: STT

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.