Löytyikö Marsista astronauteille sopiva laskeutumispaikka? Elämän edellytys pelkän lapion iskun ulottuvilla

Ihmiskunnan Mars-matka voisi helpottaa myös elämää maapallolla – Nasa-johtaja kertoo, miten 2:33

Avaruusjärjestö Nasan tutkijat ovat paikallistaneet Marsista laajan alueen, jossa sijaitsee vesijäätä vain muutaman sentin syvyydessä planeetan pinnasta.

Tämä tekee alueen otolliseksi laskeutumispaikaksi tulevaisuuden Mars-astronauteille. Laskeutuminen lähelle jäävarastoja on tärkeää, sillä juomaveden lisäksi jäästä voidaan luoda polttoainetta paluumatkaa varten pilkkomalla vettä hapeksi ja vedyksi.

Business Insider kirjoittaa, että miehitetyllä lennolla tarvittavan vesimäärän kuljettaminen Maasta olisi suunnattoman kallis urakka.

Tutkijat havaitsivat Marsin pinnan tuntumassa sijaitsevan jääkentän tutkimalla Mars Reconnaissance Orbiter ja Mars Odyssey -luotaimien toimittamaa dataa.

Tutkijoiden mukaan astronautit pääsisivät jäähän käsiksi yksinkertaisesti lapiota käyttämällä. Painavia kaivuujärjestelmiä ei täten tarvitsisi lähettää lennon mukana.

Nyt havaittu alue sijaitsee optimaalisella paikalla Marsissa. Marsissa on runsaasti jäätä napa-alueiden pinnoilla, mutta niillä vallitsee puolen vuoden pimeys ja jäätävä kylmyys. Marsin päiväntasaajan alueella on puolestaan liian lämmin jään esiintymiselle.

Lue myös:

    Uusimmat