Kilpailu Marsiin pääsystä kiihtyy – Kiina sanoo onnistuneensa Mars-mönkijänsä laskeutumiskokeessa

Kiinan Mars-projekti otti ison askeleen eteenpäin 1:54
Kiinan Mars-projekti otti ison askeleen eteenpäin, kun se onnistui luotainkokeessaan Huailaissa Hebein maakunnassa Pekingin pohjoispuolella

Kiinan Mars-projekti otti ison askeleen eteenpäin, kun se onnistui luotainkokeessaan Huailaissa Hebein maakunnassa Pekingin pohjoispuolella. Kiina on rakentanut kunnianhimoista avaruusohjelmaansa jo vuosia.

Nelijalkaista hyönteistä muistuttava laite laskeutui vaijerien varassa 70 metristä kohti maanpintaa. Se pysähtyi 20 metriä ennen kovalle maaperälle tömähtämistään ja päästi savua omista moottoreistaan. Pysähdyksellä kokeiltiin esteiden välttämistoimintoja, viranomaiset kertovat.

Ympäristö oli vuorista, ja maahan oli vielä aseteltu kiviä, jotta olosuhteet olisivat marsmaiset. Tosin Marsissa vetovoima on huomattavasti Maata pienempi, joten sitäkin simuloitiin luotaimen laskeutumiskehikolla.

Laskeutuminen kriittinen vaihe

Marsin kaltaisella avaruuslennolla kriittisin kohta on laskeutuminen. Vastaanottava maaperä voi tehdä tepposet tarkastakin valmistautumisesta huolimatta.

Koe oli tärkeä, sillä Kiina aikoo viedä Mao-henkisellä Pitkä Marssi 5 -kantoraketillaan planeettaa kiertämään, sille laskeutumaan ja taivaankappaletta mönkien tutkimaan luotaimen, joka kulkee myös nimellä Huoxing-1. Lähtö on ensi kesänä, Marsiin saapuminen vuoden 2021 alkupuolella.

Kyseessä on kansallinen ylpeysprojekti, poliittinen viesti ja teknologinen hauiksen pullistaminen.

– Kiina parhaillaan suunnittelee ja valmistelee useita suuria avaruusohjelmia, mukaan lukien hanke tuoda Marsista näytteitä, asteroidien tutkiminen ja monia Kuuhun liittyviä tehtäviä, sanoi Kiinan avaruushallinnon johtaja Zhang Kejian tämänpäiväisen kokeen jälkeen uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kiina pullistelee avaruusohjelmillaan

Kiina harppoo Aurinkokunnassa.

Ensimmäinen taikonautti, kiinalainen avaruuslentäjä, Yang Liwei kävi avaruudessa 2003. Tämän vuoden tammikuussa se teki jotain, mitä muut eivät vielä ole tehneet: sen mönkijä laskettiin Kuun pimeälle puolelle. Ensimmäinen kiinalainen mönkijä kävi kuussa 2013.

Tämän vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa se lähettää Kuuhun mönkijän keräämään näytteitä. Vuonna 2022 avaruudessa pitäisi kulkea Kiinan avaruusasema.

Kaikki ei ole kuitenkaan sujunut kuin sotilasparaati maan kansallispäivänä. Tammikuussa 2012 Kiina lähetti Yinghuo-1-luotaimen kiertämään Marsia. Se kulki venäläisen Phobos-Grunt-luotaimen matkassa. Yritys päättyi tuhoon Maan ilmakehässä.

Kiinan mukaan nykyinen Mars-projekti alkoi 2016. Vaikka Kiinan talouskasvu on hieman hidastunut, Pekingille Kuu- ja Mars-kerhoon kuuluminen lienee mitali rintapielessä, joka halutaan, hinnasta viis.

Ensi kesänä useita Mars-luotaimia

Marsissa on jo mönkinyt Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Curiosity-luotain, ja sen Insight laskeutui Marsiin noin vuosi sitten.

Ensi kesänä kohti Marsia lähtevät mönkijät myös Yhdysvalloista, Yhdistyneistä arabiemiraateista, ja EU:n ja Venäjän yhteinen ExoMars-mönkijä. Japanilla ja Intialla on myös hinku punaiselle planeetalle.

Kun Marsiin on jo lähetetty teknisiä laitteita, ihmisten lähettäminen sinne ei ole enää utopiaa, vaikka tieteiskirjamaisen ajatuksen toteuttaminen vie vielä vuosia – pysyvästä asutuksesta puhumattakaan.

Marsmaisissa oloissa asumista on testattu, korkean teknologian yhtiöt kehittelevät erilaisia laitteita ja ruoan tuottamista naapuriplaneettamme kaltaisia olosuhteita simuloivissa kokeissa. Maata kiertävälle avaruusasemalle juuri vietiin uuni, jolla kokeillaan keksien leipomista painottomassa tilassa.

Elon Musk haluaa Marsiin

Miljardööri Elon Musk tunnetaan myös hankkeestaan saada vietyä ihmisiä Marsiin.

Yhdysvallat haluaa avaruusaseman Kuuta kiertävälle radalle. Sen rakentaminen alkaa muutaman vuoden päästä. Se voisi toimia välipysäkkinä ja huoltokeskuksena matkoille kauemmaksi Aurinkokuntaamme. 

Lue myös:

    Uusimmat