Mainos

Louisianaan hätätila öljyvuodon takia

Louisianan osavaltioon julistettiin tänään hätätila Meksikonlahden öljyvuodon takia. Öljyn odotetaan saapuvan Louisianan rannikolle myöhään huomenna.

Yhdysvaltain hallitus puolestaan julisti öljyvuodon kansalliseksi katastrofiksi, ja presidentti Barack Obaman mukaan kaikki mahdolliset voimavarat, myös armeija, otetaan käyttöön puhdistamaan vuotoa.

Hallituksen mukaan brittiläinen energiajätti BP on vastuussa katastrofista ja lain mukaan sen kuuluu maksaa lasku puhdistamisesta.

Meksikonlahden pohjassa olevasta öljynporausreiästä vuotaa ennakoitua huomattavasti enemmän öljyä mereen. Alun perin arvioitiin, että öljynporauslautan tuhoutumisen jälkeen vuoto olisi noin 160 000 litraa päivässä; torstaina sen pelättiin olevan jopa yli 900 000 litraa.

Viranomaisten mukaan saattaa kestää jopa kolme kuukautta ennen kuin vuoto saadaan tukittua.

Rannikkovartiosto on aloittanut öljyn polttamisen veden pinnalla ja ensimmäisen yrityksen sanotaan onnistuneen. Yltyvät tuulet ja merenkäynti voivat kuitenkin vaikeuttaa öljyn polttamista, ja lisäksi tuulet ajavat öljyisen savun suoraan kohti mannerta.

Yhdysvalloissa on myös kohuttu siitä, että amerikkalaisilla öljynporauslautoilla ei vaadita hätätilanteisiin tarkoitettua, kauko-ohjattavaa sulkuventtiiliä kuten esimerkiksi Norjan ja Brasilian lautoilla.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Lue myös:

Katso Päivi Sinisalon raportti

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.