Lotta Harala joutui henkisesti äärimmäisen koville – toistuvat kysymykset piinasivat urheilijaa: "Oli ahdistavaa vastata"

Lotta Haralan puolisosta on kuoriutunut SM-liigauran jälkeen aitajuoksuvalmentaja; "Niin siinä on päässyt käymään" 0:29
Lotta Haralan puolisosta on kuoriutunut SM-liigauran jälkeen aitajuoksuvalmentaja; "Niin siinä on päässyt käymään"

Pitkien ja vaikeiden vaiheiden jälkeen aituri Lotta Harala on löytänyt oivallisen tuloskunnon ennen Istanbulissa käytäviä halliyleisurheilun EM-kisoja. Sitkeä loukkaantuminen on opettanut Haralalle ennen kaikkea kiitollisuutta.

Lotta Harala on palannut väkevästi juoksuradalle. Kuluvalla hallikaudella 60 metrin aitojen oma ennätys on jo rikottu, kuten myös EM-hallikisoihin vaadittu raja. Harala pinkoi ennätyksensä Tampereella tammikuussa aikaan 8,00.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

Haralan, 30, edelliset 2,5 vuotta ovat pitäneet sisällään paljon. Kilpailukielto, valmentajanvaihdokset ja pitkä, leikkaushoitoa vaatinut säärivamma ovat avartaneet näkökulmaa lajiin. 

– Olen kokonaisvaltaisesti tosi hyvinvoiva tällä hetkellä. Haasteet ovat tehneet hyvää, Harala sanoo MTV Urheilulle. 

Aituri kävi välillä syvissäkin vesissä sitkeän sääriongelman kanssa. Henkinen kuormitus olisi varmasti antanut aihetta miettiä jopa uran paketoimista. Tämä ei kuitenkaan käynyt Haralalla missään vaiheessa mielessäkään.

– Mulla on ollut niin vahva palo tätä juttua kohtaan. Olen tiennyt, että minussa on paljon potentiaalia. Hetkeäkään ei ole käynyt mielessä, että olisin heittänyt hanskat tiskiin.

"Yksin en olisi tässä"

Urheilijan tukijoukot punnitaan usein silloin, kun asiat eivät mene putkeen. Harala kiittää niitä ihmisiä, jotka ovat pysyneet tukena ja uskoneet hänen palaavan radalle. 

– Silloin kun menee hyvin, on enemmän ihmisiä jotka taputtavat selkään. Vaikeina hetkinä niitä on ollut vähemmän. Kyllä ne, jotka ovat uskoneet, ovat olleet ihan kannatteleva voima. Täysin yksin mä en olisi tässä, hän myöntää.

Kuntoutusprosessi on ollut vaikea ja pitkäjänteisyyttä vaadittiin kerta toisensa jälkeen. Tietämättömyys ja epävarmuus kuntoutumisaikataulusta painoivat paikoitellen kovinkin hartioita. Taustalla on kuitenkin ollut koko ajan usko siihen, että paluu tulee tapahtumaan. 

– Ollaan käyty aika syvissä vesissä. Jossain vaiheessa oli ahdistavaa vastata kysymyksiin, että milloin palaat, kun en sitä itsekään tiennyt. En tiennyt, että tuleeko sääri kestämään.

Paluun tapahduttua Harala keskittyi välittömästi juoksun laatuun. Ensimmäisten juoksuaskelten jälkeen onnenkyynelet saivat tippua, mutta fokus kiinnittyi nopeasti kelloon ja suorituksen kehityskohteisiin. 

"Ollaan oltu luovia"

Vaikka Harala on ollut käytännössä juoksematta peräti kaksi vuotta, on paluu ollut väkevä. Taustalla on urheilijan mukaan erityisesti soveltavan harjoitteluformaatin löytyminen. 

– Ollaan oltu tiimin kanssa tosi luovia, että miten pystyn kehittämään ominaisuuksiani säären ehdoilla. On totta, että olen tosi nopeasti kehittynyt tälle tasolle sen jälkeen, kun olen päässyt juoksemaan, Harala taustoittaa. 

Lotta Haralan puoliso, ex-SM-liigakiekkoilija Matias Myttynen on ottanut ison roolin aiturin valmentajana. Katso pääkuvan videolta, miten Harala kuvailee puolisonsa merkitystä valmennuksessaan.

Harala lähti kauteen poikkeuksellisesti ilman ulkopuolista aitavalmentajaa. Hän näkee, että on tällä hetkellä paras ihminen arvioimaan sen, miten hänen kannattaa harjoitella. 

– Tunnen kroppani ja mieleni parhaiten. Kun otan itse vastuun urheilijuudestani, tulee paras lopputulos.

Itsensä valmentamisessa Harala näkee haasteiden sijaan mahdollisuuksia. 

– Kyselen avoimesti vanhoilta valmentajilta ja aitajuoksuosaajilta heidän näkemyksiään. Mielenkiinnolla katson, mitä ulkomaiset huiput tekevät ja peilaan sitä omaan tekemiseeni.

Erinomainen paluu kasvattaa tietenkin nälkää. Haralalla on selvät sävelet siihen, mitä hän haluaa kuluvalla kaudella saavuttaa. 

– Haluan juosta aidat alle kahdeksaan sekuntiin, ja olla kovissa kisoissa parhaimmillani. Istanbulissa olisi hieno tehdä oma ennätys. 

Uran suuri päämäärä on tällä hetkellä reilun vuoden päässä. 

– Pariisin olympialaiset on päätavoite. Sinne tähtään kaikkeni. Haluan nähdä, mihin minusta on juoksijana. Ainakin siihen saakka laitetaan kaikki paukut tähän, Harala päättää.


Lue myös:

    Uusimmat